Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Limburg, je zal er maar wonen”, aldus de slagzin waarmee de provincie vanaf 2008 de rest van Nederland wilde overtuigen dat je er meer kon doen dan vakantie vieren. Nu Limburg ongeveer als enige niet door de verwachte zeespiegelstijging zal worden getroffen, „moet deze leus weer van stal worden gehaald”, monkelde Armand Cremers, lezer te Maastricht (zie p. O11). Een zeldzame lichte toets, maar verder was het deze week in de opinie-inbox vooral doom and gloom. Hoewel het klimaat wereldwijd in het brandpunt van het debat stond, hielden vele briefschrijvers het lokaal. Velen schreven over ons nationale stikstofprobleem, waarbij de eeuwige groei van Schiphol, Lelystad-pretvluchten en een verbod op oudejaarsvuurwerk vertrouwde geluiden waren. En natuurlijk raasde de Formule 1 in Zandvoort – door minister Bruins (Medische Zorg en Sport, VVD) enthousiast samengevat in het woordje ‘vroem’ – door de inbox. Misschien op dat circuit dan óók maar een maximumsnelheid van 100 km per uur invoeren, aldus meer dan één cynische briefschrijver, onder wie Teun Rietmeijer in een brief die wij vrijdag plaatsten. En dan waren er boze brieven over de boeren, waarin de beoogde uitdunning van de veestapel meteen maar werd gekoppeld aan al het dierenleed dat dat zal uitsparen. Maar anderen namen het juist voor de boeren op, onder wie Maarten de Sitter (zelf geen boer), die erop wees dat de Troonrede „het dilemma van klimaat versus landbouw omzeilt”, dat het platteland zich door Den Haag „miskend” voelt en zelfs „een schietschijf”. „Wonend in veehoudersland voelen wij dat dit [zonder goed overleg] onnodig uit de hand gaat lopen. Ondertussen: Boer zoekt Vrouw kijken of naar Vroege vogels luisteren is niet voldoende, Randstad, kom eens zelf ervaren wie de boeren zijn, die uw rechtsdraaiende yoghurt leveren!” Wordt vervolgd.

plv chef opinie