Egypte

Opnieuw kleine demonstraties in Caïro tegen Sisi

In de Egyptische hoofdstad Caïro is het vrijdag opnieuw tot bescheiden demonstraties gekomen tegen het bewind van president Abdel Fattah el-Sisi. De politie was in groten getale aanwezig en had uit voorzorg grote delen van de binnenstad afgesloten, het Tahrirplein incluis.

De politie gebruikte volgens het persbureau Reuters ook traangas om circa duizend betogers uiteen te drijven, die op het eiland Warraq in de Nijl bijeen waren gekomen. „Het maakt niet uit hoe, we zullen Sisi afzetten”, scandeerde de menigte op het eiland, zei een lokale journalist tegen The New York Times.

Ook vorige vrijdag gingen Egyptenaren al in beperkte aantallen de straten op om tegen het repressieve bewind van president Sisi te betogen, ondanks hard ingrijpen door politie.

Volgens advocaten in het land zijn er meer dan tweeduizend demonstranten opgepakt, hoewel sommigen inmiddels weer zijn vrijgelaten. Volgens de openbaar aanklager in Egypte zijn „niet meer dan duizend” mensen ondervraagd over de demonstraties.

President Sisi, die vrijdagochtend terugkeerde van een vergadering van de Verenigde Naties in New York, sprak honderden aanhangers toe die hem op het vliegveld opwachtten. Volgens Sisi was er geen reden tot zorgen. „Het is allemaal gebaseerd op leugens, verdraaiingen en fabricages. Jullie zouden je daar bewust van moeten zijn.” Vrijdag vond ook een pro-Sisi-demonstratie in Caïro plaats.

De protesten worden aangewakkerd door Egyptenaren in ballingschap, onder wie de populaire YouTuber Mohamed Ali vanuit Spanje. De voormalige aannemer beschuldigt Sisi en het machtige leger van corruptie. Ali riep zijn fans op te demonstreren. Anders dan aangekondigd, keerde hij zelf deze vrijdag echter niet terug naar Egypte. (NRC)