Zee-egel slijpt tanden

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de zee-egel.

Foto Getty Images

De stekels vallen het eerst op: de lange, vlijmscherpe naaldjes waarop je als badgast niet met blote voeten wilt staan.

Maar de tanden van een zee-egel zijn het indrukwekkendst: keihard en vlijmscherp. Die tanden bestaan uit met magnesium verrijkt calciet en zijn bedoeld om algen van koraalriffen te schrapen én om gaatjes in rotsen te boren. In die gaatjes kunnen de zee-egels zich schuilhouden tegen vijanden of bij woelig weer. Die tanden horen in een zanderige omgeving snel af te slijten (met zand dat fungeert als schuurpapier) maar nu hebben Amerikaanse wetenschappers de opbouw van de tanden bestudeerd. Door het continu afbreken van microscopisch kleine plaatjes blijven ze scherp. Dat mechanisme zou ook kunnen worden toegepast in boor- en mijnwerktuigen, concluderen de auteurs.