Verpleeghuisarts

OM naar Hoge Raad voor euthanasie demente vrouw

Het Openbaar Ministerie stapt naar de Hoge Raad in de zaak rond een verpleeghuisarts die euthanasie toepaste bij een diep demente vrouw. De arts was twee weken geleden ontslagen van alle rechtsvervolging, nadat de officier van justitie haar had vervolgd voor moord. Het OM slaat de stap van een hoger beroep over, zodat de zaak sneller tot een einde komt, „omdat justitie heeft gezien hoe belastend de zaak is voor de verpleeghuisarts”.

De zaak draait om de euthanasie in 2016 op een vrouw van 74, die een paar jaar eerder een schriftelijke wilsverklaring had opgesteld om te voorkomen dat ze dement in een verpleeghuis zou belanden. De man en de dochter van de patiënt stonden achter de euthanasie. Het OM vond dat de arts had moeten onderzoeken of de vrouw, eenmaal dement, nog steeds dood wilde, aangezien ze daarover telkens van gedachten leek te veranderen. Het OM wil juridische duidelijkheid krijgen over hoe artsen moeten omgaan met een wilsverklaring bij demente patiënten. De vervolging wegens ‘moord’ veroorzaakte veel ophef onder artsen. (NRC)