Verenigde staten

Ericsson verwacht boete van 1 miljard om corruptie

Telefonieconcern Ericsson verwacht dat het in de VS een boete krijgt van omgerekend bijna 1 miljard euro vanwege corruptie. Dat meldde het bedrijf donderdag bij presentatie van de kwartaalcijfers. Het betreft vermoedens van corruptie waarnaar de Amerikaanse beurswaakhond SEC en het ministerie van Justitie onderzoek verrichten. Hun onderzoeken lopen al sinds respectievelijk 2013 en 2015.

Het Zweedse bedrijf maakte donderdag bekend dat het voor de afwikkeling van de strafzaak 12 miljard Zweedse kronen (1,1 miljard euro) heeft gereserveerd. Daarvan is 0,9 miljard euro voor de verwachte boete, de rest is voor juridische kosten. „Het is duidelijk dat we hebben gefaald in de uitvoering, en ik voel me persoonlijk erg onprettig dat het bedrijf in deze positie is terechtgekomen”, aldus bestuursvoorzitter Borie Ekholm. (Reuters)