RIJKSvaccinatieprogramma

Vanaf 2021 ook HPV-vaccinatie voor jongens

Ook jongens kunnen vanaf 2021 een vaccinatie krijgen tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker bij vrouwen kan veroorzaken. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, CU) schrijft aan de Tweede Kamer dat de inenting in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. Jaarlijks krijgen circa 500 mannen kanker door het virus. Zij lopen bij besmetting het risico op mond-, keel-, anus- en peniskanker. Blokhuis volgt een advies op van de Gezondheidsraad. Nu worden enkel meisjes op hun dertiende gevaccineerd. Het HPV-virus is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. Blokhuis zegt tegen het AD „twee vliegen in één klap te slaan” door het vaccin nu ook aan jongens aan te bieden. Bovendien vergroot het de groepsbescherming, aldus Blokhuis. (NRC)