Onderwijs

Montessori-basisschool Amsterdam moet dicht wegens lerarentekort

Lerarentekort

De Amsterdamse basisschool de 16e Montessori gaat dicht omdat er te weinig leerkrachten zijn. Dat bevestigt de school vrijdagochtend na berichtgeving hierover in Het Parool. Voor zover bekend is het de eerste school in Nederland die moet sluiten vanwege een lerarentekort.

De ouders van de 111 leerlingen van de basisschool in Amsterdam Zuidoost hebben donderdag op een informatiebijeenkomst te horen gekregen dat de school op 1 januari sluit. De leerlingen van groep 6, 7 en 8, waar het lerarentekort het grootst is, moeten zelfs al na de herfstvakantie afscheid nemen. De leerlingen worden de komende weken verdeeld over andere scholen van Stichting Sirius, de koepel waar de 16e Montessori onder valt.

„Het is een enorme klap voor de leerlingen”, vertelt Hubert de Waard, bestuurder van Stichting Sirius. „Je ziet dat de kinderen vandaag anders naar school toe komen. Met een bedrukt gevoel. Ze hebben heel wat te verwerken.” De Waard zegt dat de klassen zullen worden opgebroken. „Dat betekent dat in sommige gevallen ook vriendjes en vriendinnetje niet meer bij elkaar in de klas komen.”

De basisschool heeft vijf vaste leerkrachten nodig, maar heeft er maar twee. Het tekort werd de afgelopen tijd opgelost door leerkrachten van andere scholen en zzp’ers in te huren.

De Waard zegt dat de school geen andere keuze had dan sluiting. „Er stond steeds vaker één docent voor twee groepen. Ook stonden er vaak beginnende docenten en zij-instromers voor de klas. We kunnen op deze manier geen goed onderwijs waarborgen. Wij zijn het ook aan de leerlingen verplicht om deze keuze te maken. Zij hebben recht op goed onderwijs.”

De bestuurder van de scholenkoepel hoopt dat de sluiting van de 16e Montessori „een signaal” is voor heel Nederland. Uit een recente peiling van koepelorganisatie PO-Raad bleek dat de basisscholen in Nederland na de zomervakantie een tekort van 1.400 docenten verwachtten. (NRC)