Oeuvre-prijs

Vlaming Stefan Hertmans wint Constantijn Huygensprijs

De Vlaming Stefan Hertmans krijgt de prestigieuze Constantijn Huygensprijs. De 68-jarige schrijver en dichter wordt gelauwerd om zijn „veelzijdig en groots oeuvre”, aldus de jury. „Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot.” Hertmans schreef essays over kunst, filosofie en nationalisme, leverde teksten voor theater en won prijzen met zijn poëzie. Zijn doorbraakroman is Naar Merelbeke (1994). Hij ontvangt de onderscheiding, met een waarde van 12.000 euro, in januari. De prijs ging in de voorgaande jaren naar Nelleke Noordervliet, Hans Tentije en Atte Jongstra. (NRC)

Portret van Stefan Hertmans C2 Lees ook: De fictie en de feiten