Montessori-basisschool Amsterdam moet dicht wegens lerarentekort

Lerarentekort

De 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost moet sluiten omdat er te weinig leerkrachten zijn. Dat meldden persbureau ANP en Het Parool donderdagavond. Voor zover bekend is het de eerste school in Nederland die moet sluiten vanwege een lerarentekort. De school was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De ouders van de 111 leerlingen hebben donderdag op een informatiebijeenkomst te horen gekregen dat de school 1 januari sluit. De leerlingen van groep 6, 7 en 8, waar het lerarentekort het grootst is, moeten na de herfstvakantie al vertrekken. De leerlingen worden de komende weken verdeeld over andere scholen van Stichting Sirius, de koepel waar de 16e Montessori onder valt.

De 16e Montessorischool heeft vijf leerkrachten nodig – de school heeft vijf groepen – maar heeft er nu maar twee. Het tekort werd de afgelopen tijd opgelost door leerkrachten en zzp’ers in te huren. Ook de directeur stond vaak voor de klas.

Hubert de Waard, bestuurder van Stichting Sirius, zegt tegen Het Parool dat de school geen andere keuze had. „We kunnen op deze manier geen goed onderwijs waarborgen. De rek is eruit.” De Waard hoopt dat de sluiting van de school „een signaal” is.

Het ministerie van Onderwijs noemt de situatie tegenover het ANP „heel vervelend voor de leerlingen en hun ouders”. Het ministerie zegt niet precies te weten welke situatie hieraan ten grondslag ligt. (NRC)