Brieven

Ik begrijp de boeren wel, maar het kan zo niet langer

Ik las het artikel Wij boeren krijgen altijd de schuld (26/9). In dat interview geeft boer Mark van den Oever aan: „Waar zit de slechtste lucht? In de Randstad. Daar gaan mensen dood aan slechte lucht. En daar zit helemaal geen veehouderij!” De Randstad, is dat ook niet het Groene Hart? Dat is bijna alleen maar weiland met melkkoeien. Is dat geen veehouderij?

Als Randstedeling begrijp ik de boeren wel. Dat ze het gevoel hebben dat ze overal de schuld van krijgen. En daarbij: ze krijgen niet de faire prijs die ze zouden moeten krijgen. Boeren van nu zijn de horigen van de bank. Heel gek, want onze boeren waren het die met hard handwerk het land aan de zee hebben onttrokken, om daar zelf de baas te kunnen zijn, en vrij. Nu niet meer dus?

Maar het kan niet langer zoals het nu gaat. Te veel stikstof, en ook veen dat zakt (in bijna de hele Randstad), terwijl de zeespiegel stijgt. Als klein land kunnen we niet de wereld voeden, en zeker niet qua vlees. Als andere landen in dat gat springen, is dat prima. Onze boeren met hun boerenverstand zijn slimmer, en boren ongetwijfeld een nieuwe, eerlijke en duurzame markt aan.