fusie thalys en eurostar

Spoorbedrijf wil concurreren met auto- en vliegverkeer

Het Franse spoorbedrijf SNCF wil zijn onderdelen Thalys en de Eurostar samenbrengen. De fusie moet resulteren in een efficiënter bedrijf dat treinreizigers via een hogesnelheidstraject van Londen naar de Benelux kan brengen. Zo zouden 30 miljoen reizigers vervoerd kunnen worden per jaar. Met het nieuwe project wil SNCF in Europa concurreren met de auto en het vliegverkeer. Het bedrijf verwacht dat het anderhalf tot twee jaar duurt voordat de fusie rond is. Het plan moet nog worden voorgelegd aan de werknemersvertegenwoordigers, de aandeelhouders en de Europese toezichthouders. Eurostar is voor 55 procent in handen van SNCF. Thalys is een dochteronderneming van het Franse spoorbedrijf en het Belgische SNCB/NMBS. SNCF zou een meerderheidsbelang krijgen. (NRC)