Europees auteursrecht

Google gaat niet betalen voor nieuwslinks in Frankrijk

Google gaat de manier waarop de zoekmachine links naar nieuwsartikelen toont aanpassen in Frankrijk. De kans is groot dat het bedrijf de veranderingen ook doorvoert in andere EU-landen, mits die landen de in maart aangenomen hervorming van het Europese auteursrecht op dezelfde manier invoeren als Frankrijk.

Het Amerikaanse techbedrijf stopt met het tonen van korte fragmenten en foto’s uit nieuwsberichten, tenzij het met uitgevers een overeenkomst bereikt over het gebruik van de onderdelen. Google zegt niet te gaan betalen voor de fragmenten, een mogelijkheid die de Europese richtlijn juist expliciet open laat.

Frankrijk heeft als eerste EU-land de richtlijn omgezet in wetgeving, die in oktober ingaat. Franse uitgevers eisen op basis van de nieuwe wet dat Google betaalt voor links naar nieuwsberichten. In Nederland loopt nog een consultatieronde.

Europese nieuwsbedrijven drongen aan op de hervorming omdat zij meer willen profiteren van de inkomsten die Google en Facebook genereren met hun materiaal.

Google lobbyde fel tegen de richtlijn. Het techbedrijf waarschuwde onder meer dat het verwijderen van korte fragmenten in de zoekmachine zou leiden tot minder bezoekers aan de websites van uitgevers. (NRC)