Chemische wapens

Mike Pompeo: Syrië voerde chlooraanval uit in mei

Syrische regeringstroepen hebben volgens de Verenigde Staten in mei een chlooraanval uitgevoerd in het noordwesten van Syrië. Dat meldde donderdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Het zou de eerste schending van het chemische wapenverdrag zijn sinds 2018, toen onder meer de VS raketten afvuurde op Syrië als vergelding voor een gifgasaanval op Douma door president Bashar al-Assad. Deze chlooraanval zal ook „niet onbeantwoord” blijven, zei Pompeo. „Weet dat president Trump behoorlijk daadkrachtig is in het beschermen van de wereld tegen het gebruik van chemische wapens.” Bij de aanval zouden vier gewonden zijn gevallen, meldt The Wall Street Journal. Ook de Franse regering zegt aanwijzingen te hebben voor het gebruik van chemische wapens. (NRC)