HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook voor jongens

Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen kan HPV kanker veroorzaken. Daarom neemt staatssecretaris Blokhuis de inenting op in het Rijksvaccinatieprogramma voor álle kinderen.

Voorbereidingen voor een HPV-vaccinatie. Het virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken.
Voorbereidingen voor een HPV-vaccinatie. Het virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. Foto Koen van Weel/ANP

Ook jongens krijgen vanaf 2021 een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat onder andere baarmoederhalskanker bij vrouwen kan veroorzaken. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de inenting voor alle kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen.

Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen kanker door het virus, maar ook vijfhonderd mannen, staat in de brief. Zij lopen bij besmetting het risico op mond-, keel-, anus- en peniskanker. Meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen sterven er per jaar als gevolg van een HPV-besmetting.

Lees ook: Slim of ongezond? Ook in de klas is discussie over inenten

Sinds 2010 worden enkel meisjes op hun dertiende gevaccineerd. Op advies van de Gezondheidsraad, die de regering adviseert over gezondheidsbeleid, worden vanaf 2021 alle kinderen in de leeftijd van negen jaar ingeënt.

Degenen die de vaccinatie dan missen, krijgen later alsnog een kans de prik te halen. Dan kan met 14 of 16-17 jaar. Ook wil Blokhuis jongeren van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid bieden zich alsnog gratis te kunnen laten inenten. Het Rijksvaccinatieprogramma eindigt nu nog als mensen volwassen worden.

Zeer besmettelijk

Het HPV-virus is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. Ongeveer acht op de tien mensen die seksueel actief zijn, worden besmet met het virus. Niet iedereen wordt er ziek van; in de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus zelf op.

Blokhuis zegt tegen het AD „twee vliegen in één klap te slaan” door het vaccin nu ook aan jongens aan te bieden. „Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming”, aldus de staatssecretaris.

Blokhuis schrijft ook dat steeds meer meisjes het vaccin ophalen. Van de meisjes die zijn geboren in 2006 heeft bijna 65 procent het eerste van de twee vaccins gehaald, het hoogste percentage sinds de invoering van de vaccinatie. Wat de stijging veroorzaakt, weet de staatssecretaris niet. „De toegenomen aandacht voor vaccinatie in het algemeen heeft mogelijk bijgedragen”, schrijft hij.

Hieronder een weergave van het aantal nieuwe ziekte- en sterfgevallen per jaar aan kankersoorten waarbij HPV een rol speelt.