‘Zoon Femke Halsema niet vervolgd voor wapenbezit’

De zaak van de zoon van Femke Halsema is door justitie naar Halt gestuurd, stelt zijn advocaat Peter Plasman. De jongen wordt niet vervolgd.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder deze maand in de Amsterdamse gemeenteraad.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema eerder deze maand in de Amsterdamse gemeenteraad. Foto Koen van Weel/ANP

De zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wordt niet vervolgd voor verboden wapenbezit. Peter Plasman, de advocaat van de jongen van vijftien, meldde donderdag aan persbureau ANP dat het Openbaar Ministerie de zaak heeft doorgestuurd aan Halt. Het OM bevestigt dat er „een afdoeningsbeslissing” is genomen.

Halsema schreef vorige maand een brief aan de inwoners van haar gemeente waarin ze naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf vertelde over de aanhouding van haar zoon. Robert Oey, de partner van Halsema en de vader van de jongen, bevestigde later aan NRC dat zijn kind met zijn onklaar gemaakte revolver een verlaten woonboot was binnengedrongen.

Alarmrevolver

Omdat de loop ongeschikt was gemaakt om kogels af te vuren, heeft een vuurwapendeskundige van justitie het wapen als alarmrevolver in beslag genomen, zegt Plasman tegen ANP. Dat zou een mogelijke overtreding zijn van de Wet wapens en munitie. Van andere strafbare feiten is volgens de advocaat in ieder geval geen sprake geweest. Zo zou het OM geen aanwijzingen gevonden hebben voor braak, inbraak of diefstal.

De zaak van de jongen werd om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen overgedragen van het OM in Amsterdam naar het parket Noord-Holland in Haarlem. De officier daar heeft nu volgens Plasman besloten de zaak aan Halt over te dragen. Bij die organisatie worden jongeren van 12 tot 18 jaar begeleid die strafbare feiten hebben gepleegd, onder meer aan de hand van „leeropdrachten” en gesprekken met de ouders.

Wapenbezit

Filmmaker Robert Oey bevestigde eerder deze maand in een interview met NRC dat het wapen waarmee zijn zoon rondliep eigenlijk van hem was. Oey had de revolver gebruikt voor een logo, zo vertelde hij. Naar aanleiding van het artikel is Oey gehoord als verdachte in een onderzoek naar verboden wapenbezit.

Justitie wil donderdag niet meer zeggen dan dat er „een afdoeningsbeslissing” is genomen omdat het gaat om een minderjarige. Op de aard en inhoud van die beslissing gaat het OM niet in. Plasman was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar. Halsema moet zich deze donderdag ook in de Amsterdamse gemeenteraad verantwoorden in deze zaak, onder meer over de revolver die in de ambtswoning bleek te worden bewaard.