Zaak dj Fabo

Euthanasie is vanaf nu onder bepaalde voorwaarden toegestaan in katholiek Italië

Euthanasie is vanaf nu onder voorwaarden toegestaan in Italië. Dat oordeelde het Grondwettelijk Hof woensdag. De regering van het katholieke land moet de huidige wetgeving die euthanasie strafbaar stelt aanpassen.

Volgens het hof moet sprake zijn van ondraaglijk lijden, het letsel onomkeerbaar zijn en de patiënt vrije en bewuste beslissingen kunnen nemen. En een ethische commissie moet akkoord zijn.

Aanleiding is de euthanasie van Fabiano Antoniani, beter bekend als dj Fabo. Die raakte in 2014 volledig verlamd en blind. Politicus Marco Cappato, die zich namens de Luca Coscioni-stichting inzet voor legale euthanasie, vertrok met Antoniani naar Zwitserland waar artsen euthanasie toepasten. Uitlokking of hulp aan zelfmoord is verboden in Italië en daar staat een celstraf op van 5 tot 12 jaar.

Antoniani had een maand voor zijn dood een brief aan de president gestuurd waarin hij zei dood te willen. Over zijn zaak zei het Italiaanse hof: „Wie in zijn toestand verkeert, heeft recht op hulp.” Cappato had zich aangegeven bij de politie, hij wilde een proces afdwingen bij de rechter, in de hoop dat de wet die euthanasie strafbaar stelt aangepast zou worden. (NRC)