Thomas Cook Nederland vraagt uitstel betaling aan

Reisorganisatie Woensdag keurde de rechtbank van Amsterdam de aanvraag voor uitstel van betaling van de Nederlandse dochter goed.

De Nederlandse tak van Thomas Cook, waar ook Neckermann Reizen onder valt, heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd. De Amsterdamse rechtbank heeft daarmee ingestemd, zo meldde het bedrijf woensdag.

Maandag ging het Britse moederbedrijf al failliet. Toen werd bekend dat een groot deel van de door Thomas Cook Nederland geplande reizen niet doorging.

Klanten van Thomas Cook kunnen hun geld terugkrijgen via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dieopende dinsdag een telefoonlijn voor gedupeerde reizigers. Het nummer ervan was woensdagmiddag al meer dan vijfhonderd keer gebeld.

Nederlanders die nu op vakantie zijn, zullen naar verwachting geen problemen ondervinden met hun terugvlucht.

De komende dagen gaat een door de rechtbank aangestelde bewindvoerder in gesprek met ht bedrijf en personeel over de gevolgen. Er wordt gezocht naar een „toekomstperspectief voor het bedrijf en zijn medewerkers”.

Oudste reisbureau ter wereld

Thomas Cook raakte onder meer in financiële problemen vanwege concurrentie met online platforms. In totaal werken er 21.000 mensen voor het bedrijf, van wie tweehonderd in Nederland. Jaarlijks verzorgt het bedrijf vakanties voor 400.000 Nederlanders. Thomas Cook werd opgericht in 1841 en is de oudste reisorganisatie ter wereld.

Het Britse moederbedrijf werd maandag failliet verklaard nadat gesprekken met mogelijke geldschieters dit weekend waren stukgelopen. Eerder had de Britse overheid een verzoek om financiële steun afgewezen. De gevolgen van het faillissement voor de dochterbedrijven waren toen nog onduidelijk.

Woensdag maakten ook de Duitse en Poolse dochters van Thomas Cook bekend dat ze faillissement zouden aanvragen. Onder de Duitse tak vallen Thomas Cook, Neckermann Reisen, Air Marin, Öger Tours en Bucher Reisen, waarmee in totaal momenteel 140.000 reizigers op vakantie zijn. Een aanvraag voor een overbruggingskrediet bij de Duitse regering werd afgewezen.

Luchtvaartmaatschappij Condor, waarin Thomas Cook Duitsland een minderheidsbelang had, kreeg eerder wel 380 miljoen euro aan steun toegewezen. Onder de Poolse tak valt Neckermann Polska, waarmee 3.600 reizigers op vakantie zijn.

De Britse overheid gaat proberen de kosten van de repatriëring van gestrande reizigers te verhalen. De Britse minister van Verkeer Grant Shapps zei woensdag daarover in gesprek te zijn met onder meer creditcardmaatschappijen en reisverzekeraars waarmee boekingen bij Thomas Cook zijn gedaan.

De komende twee weken haalt de Britse regering circa 150.000 vakantiegangers terug uit achttien landen. Volgens minister Shapps is dit de „grootste repatriëring in vredestijd in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk”.