Staking strafrechtadvocaten voor hogere vergoedingen

Advocaten worden opgeroepen om zich in de eerste twee weken van januari niet beschikbaar te stellen voor piketdiensten, uit protest tegen de vergoedingen hiervoor.

Advocaten gaan staken tegen de vergoeding van de gesubsidieerde rechtsbijstand.
Advocaten gaan staken tegen de vergoeding van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Foto Roos Koole/ANP

Strafrechtadvocaten die verdachten bijstaan na hun arrestatie willen de eerste twee weken van januari hun werk neerleggen. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten (NVSA) steunen de actie, een initiatief van strafrechtadvocaat Robert Malewicz, zo werd donderdag duidelijk.

Als een aangehouden verdachte zelf geen advocaat heeft of kan betalen, wordt een zogenoemde piketadvocaat toegewezen. Daarvoor krijgen deze advocaten een vergoeding van de overheid, waar de afgelopen jaren op is bezuinigd. Met de aangekondigde staking willen de advocaten protesteren tegen deze in hun ogen te lage vergoeding. Zo zouden sommige zaken te complex zijn voor het aantal uren dat wordt vergoed. De NVSA verwijt het kabinet hier geen extra geld voor vrij te maken.

Lees ook: Gesubsidieerde rechtsbijstand? Onbetaald zal je bedoelen

Niet beschikbaar

Advocaat Malewicz had zijn collega’s woensdag op Twitter opgeroepen om zich in de eerste twee weken van januari niet beschikbaar te stellen bij de Raad voor Rechtsbijstand voor de piketdiensten. Meerdere advocaten gaven daar gehoor aan en lieten via sociale media zien begin 2020 niet beschikbaar te zijn.

De NOvA en NSVA roepen alle strafrechtadvocaten nu op hetzelfde te doen. Als verdachten recht hebben op een advocaat, maar die niet beschikbaar zijn, kan hun verhoor daardoor in gevaar komen. In januari „wordt hopelijk goed zichtbaar dat een ordentelijke werking óók afhankelijk is van onze inzet en dienstverlening”, schrijft de NVSA. „Iets wat in het huidige politieke klimaat maar al te makkelijk lijkt te worden vergeten.”

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) hoopt nog steeds „snel weer om de tafel te kunnen” met de beroepsgroep, zei hij donderdag in een Kamerdebat. De SP en PvdA verwijten Dekker dat hij extra investeringen uitsluit.