Pompeo: Syrië voerde chlooraanval uit in mei

Het is de eerste ‘bevestigde’ schending van het chemische wapenverdrag door Syrië sinds vergeldingsaanvallen van de Verenigde Staten in 2018.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Foto Peter Foley/EPA

Syrische regeringstroepen hebben volgens de Verenigde Staten in mei een chlooraanval uitgevoerd in het noordwesten van Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag gezegd. Het zou de eerste schending van het chemische wapenverdrag zijn sinds 2018, toen de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk raketten afvuurden op Syrië als vergelding voor een gifgasaanval op Douma door president Bashar al-Assad, waarbij tientallen doden vielen.

De chlooraanval zal ook nu „niet onbeantwoord” blijven, zei Pompeo. „Weet dat president Trump behoorlijk daadkrachtig is in het beschermen van de wereld tegen het gebruik van chemische wapens.” Volgens de minister is het regime-Assad verantwoordelijk voor „ontelbare wreedheden”, waaronder oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Bij de chlooraanval in mei zouden vier gewonden zijn gevallen, meldt The Wall Street Journal. De Verenigde Staten spraken kort na de aanval al het vermoeden uit dat het om een chlooraanval zou gaan. Ook de Franse regering zegt aanwijzingen te hebben voor het gebruik van chemische wapens.

Lees ook: Weer een chemische aanval in Syrië. Wat nu?

Beschuldigingen

In 2013 ratificeerde de Syrische regering het chemische wapenverdrag dat de ontwikkeling, productie en het gebruik van gifgas verbiedt. Desondanks is Syrië sindsdien meerdere malen beschuldigd van het uitvoeren van chemische aanvallen. Het Syrische regime heeft dit altijd ontkend. De Verenigde Staten voerden in 2017 en 2018 vergeldingsaanvallen uit omdat Syrië chemische wapens zou hebben gebruikt.

De vergeldingsaanvallen van vorig jaar, die samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden uitgevoerd, waren onder meer gericht op mogelijke opslagplaatsen van chemische wapens. Volgens het chemische wapenverdrag is het gebruik van chloor als oorlogswapen verboden, de productie van chloor is wel toegestaan voor consumentengebruik.