Opgewekt eerbetoon aan jubilerende koningin Máxima bij VN

Ter gelegenheid van haar tienjarig VN-jubileum is koningin Máxima in het zonnetje gezet met een aantal korte feestredes en een warm dankwoord van secretaris-generaal António Guterres.

Koningin Máxima samen met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres tijdens de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Koningin Máxima samen met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres tijdens de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Foto Koen van Weel/ANP POOL ROYAL IMAGES

Het is niet altijd kommer en kwel bij de Verenigde Naties, het is niet alleen maar honger, broeikasgas en Iran. De jaarlijkse ministeriële week waarmee het vergaderseizoen van de Algemene Vergadering wordt geopend is ook een netwerkborrel die een hele week duurt.

Zo stroomde woensdagmiddag een VN-conferentiezaal vol met diplomaten en andere gasten ter gelegenheid van het tienjarig VN-jubileum van koningin Máxima. De koningin maakt zich er bij de VN sterk voor dat iedereen toegang krijgt tot het financiële systeem, zodat ook mensen met een uiterst klein inkomen kunnen sparen en zonder hoge kosten geld kunnen lenen en overmaken. In tien jaar zijn volgens haar 1,2 miljard mensen geholpen, er zijn nog 1,7 miljard te gaan.

Het was een opgewekt eerbetoon. Secretaris-generaal António Guterres wipte aan met een warm dankwoord. Hij glipte even later ook weer weg – hij had die dag veertig bilaterale ontmoetingen en dit was zijn zesde toespraak, zei hij.

Lees ook over de omstreden ontmoeting tussen Máxima en de Saoedische kroonprins eerder dit jaar: Welke Máxima sprak Bin Salman: de koningin of de gezant?

Er werd een filmpje getoond van haar reizen voor de VN dat was gemaakt door het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed. Belangrijke medestanders uit het internationale netwerk van de koningin gaven korte feestredes. Filantroop Melinda Gates vertelde dat Máxima haar bij een eerste ontmoeting college had gegeven. De president-directeur van de Wereldbank, David Malpass, was gekomen en landen die het werk van Máxima al jaren bijzonder steunen – Indonesië en Tanzania – hadden vrolijke ministers gestuurd. De baas van PayPal, Dan Schulman, roemde hun vriendschap.

Bekendheid en invloed

Koningin Máxima gaat in het VN-organisatieschema schuil achter de afkorting UNSGSA: de UN Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development. Ze heeft in New York behalve een opdracht en een titel ook een kantoor met acht medewerkers. Dat onderscheidt haar van andere bekende personen die aan de VN verbonden zijn. Filmster Daniel Craig bijvoorbeeld verleent zijn bekendheid aan een goede zaak, in zijn geval landmijnen, en brengt geld binnen, maar heeft geen invloed op het beleid.

Máxima speelt in een andere divisie. Als koningin heeft ze gemakkelijk toegang tot staatshoofden en ministers, en sommige ceo’s deden woensdag alsof ze haar niets kunnen weigeren. De baas van Mastercard, Ajay Banga, dacht bij hun eerste ontmoeting: ‘Dit is een kosmische grap. Wat moet een man met een tulband met een dame met een tiara?’ Maar hij ontdekte al snel dat ze handig gebruikmaakte van haar publieke positie om anderen in een bepaalde richting te duwen. Zo koppelde ze hem op het World Economic Forum in Davos aan toenmalig Unilever-topman Paul Polman met de ‘opdracht’ samen te werken.

Over haar omgang met de ceo’s zei ze zelf na afloop: „Ik ben mezelf. En ik zeg ze: ‘It is not only the right thing to do, it is the smart thing to do.’ Het gaat nog om 1,7 miljard mensen, dat is een enorme markt voor ze.” Grote problemen als klimaatverandering en brede deelname aan het financiële systeem kunnen volgens haar alleen worden opgelost als publiek en privaat samenwerken. Ze ziet het dan ook als haar belangrijkste taak om mensen bij elkaar te brengen. „Het is zoals de rol van het koningschap: mensen bij elkaar brengen, dat is onze enige macht.”

Correctie (26 september 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd Melinda Gates foutief Melissa genoemd. Dat is hierboven aangepast.