OM onderzoekt mogelijk overtreden witwaswet ABN Amro

Strafrechtelijk onderzoek Staatsbank zou „langdurig” te weinig hebben gedaan tegen witwassen.

Hoofdkantoor van ABN Amro
Hoofdkantoor van ABN Amro Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar ABN Amro. Justitie verdenkt de bank ervan „gedurende een langere periode” onvoldoende te hebben gedaan om witwassen door klanten te voorkomen.

Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt. Justitie bevestigt dat de FIOD onderzoek doet. De koers van het aandeel ABN Amro zakte na opening van de beurs met 9 procent in.

Het OM verdenkt ABN Amro van drie overtredingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), zegt een woordvoerder. De bank zou „gedurende een langere periode” ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd gemeld te hebben, terwijl dat wettelijk verplicht is. Ook heeft ABN AMRO mogelijk te weinig onderzoek gedaan naar haar klanten en niet op tijd afscheid genomen van klanten die zich niet aan de wet hielden.

Eerder deed het OM onderzoek naar ING wegens overtreding van dezelfde wet. De bank schikte uiteindelijk voor 775 miljoen euro omdat zij onvoldoende had gedaan om te voorkomen dat ING-rekeningen jarenlang konden worden gebruikt om geld wit te wassen. Dat was de grootste schikking ooit in Nederland.

Aanleiding voor het onderzoek bij ABN Amro was een melding van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Waar die melding over ging, wil DNB noch justitie in dit stadium zeggen. Ook details over onder meer de omvang van het onderzoek en de periode waarnaar gekeken wordt, zijn niet bekendgemaakt. ABN Amro zegt in de verklaring woensdag op de hoogte te zijn gebracht van het onderzoek en belooft „volledige” medewerking.

ABN Amro is mede onder druk van DNB al langer bezig met het aanscherpen van het beleid tegen witwassen. Hiervoor heeft de bank in het tweede kwartaal van dit jaar 114 miljoen euro opzij gezet, bleek vorige maand. Eerder werden ook al tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken.

ABN Amro is de derde grootste bank van Nederland, met bijna 19.000 werknemers en een winst van 2,3 miljard euro in 2018. De staat moest de bank in 2008 nationaliseren en is nog altijd eigenaar van meer dan de helft van de aandelen (56 procent). Door de koersval donderdagochtend is dat belang honderden miljoenen euro’s minder waard geworden.

Minister Hoekstra (Financiën, CDA) heeft in een reactie gezegd dat het onderzoek hem zorgen baart. „Banken hebben een belangrijke poortwachtersfunctie om criminelen buiten de deur te houden.” Volgens een woordvoerder van de minister werd Hoekstra ook vlak van tevoren door het OM ingelicht over het onderzoek.

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen kondigde in juni zijn vertrek aan, per april volgend jaar. De bank zoekt op dit moment naar een opvolger.