OM eist opnieuw taakstraffen tegen ‘blokkeerfriezen’

Een rechter veroordeelde vorig jaar 34 Friezen tot taakstraffen tot 240 uur, omdat zij activisten van Kick Out Zwarte Piet tegenhielden.

Actievoerders demonstreren eerder deze week voor vrijspraak van 'blokkeerfries' Jenny Douwes bij het gerechtshof in Leeuwarden.
Actievoerders demonstreren eerder deze week voor vrijspraak van 'blokkeerfries' Jenny Douwes bij het gerechtshof in Leeuwarden. Foto Anjo de Haan/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep opnieuw taakstraffen geëist tegen de zogenoemde blokkeerfriezen, die twee jaar geleden betrokken waren bij de blokkade van de A7, waardoor een anti-Zwarte Pietdemonstratie werd verhinderd. De verdediging van Friezen vraagt om vrijspraak, meldt ANP. Volgens de advocaat van de Friezen draait de zaak om de vrijheid van meningsuiting in de discussie rond Zwarte Piet.

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde vorig jaar 34 verdachten tot taakstraffen tot 240 uur, omdat zij drie bussen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegenhielden. Vijftien van hen waren daarop in beroep gegaan.

Tegen Jenny Douwes, het boegbeeld van de groep, eist justitie net als bij de rechtbank 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf, onder meer vanwege opruiing. Douwes werd veroordeeld tot 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Douwes speelde volgens het OM een coördinerende rol: zo had ze een Facebook-evenement aangemaakt waarin werd opgeroepen tot de blokkade. Ook een andere verdachte hoorde 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen. Tegen de dertien andere verdachten is een taakstraf van 120 tot 150 uur geëist.

Lees ook: Heel Friesland door om de ‘blokkeerfriezen’ te steunen

Sinterklaasintocht

De anti-Zwarte Pietactivisten wilden in november 2017 demonstreren bij de landelijke sinterklaasintocht in het Friese Dokkum, maar werden op de A7 tegengehouden. Vervolgens werden zij door de autoriteiten teruggeleid naar de Randstad, omdat het risico op ongeregeldheden te groot was.

De eisen van het OM komen grotendeels overeen met de eerste uitspraak van de rechtbank. Volgens justitie werd door de blokkade de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, waarop de anti-Zwarte Pietactivisten het demonstratierecht werd ontnomen. Ook zou er geweld zijn gebruikt door de ‘blokkeerfriezen’. Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 31 oktober uitspraak.