OM onderzoekt ABN Amro wegens mogelijk overtreden witwaswet

Justitie onderzoekt of ABN Amro zich gehouden heeft aan een wet die witwassen moet tegengaan, meldt de bank.

ABN Amro wordt ervan verdacht jarenlang te weinig gedaan te hebben om witwassen tegen te gaan, zegt het OM.
ABN Amro wordt ervan verdacht jarenlang te weinig gedaan te hebben om witwassen tegen te gaan, zegt het OM. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar ABN Amro. Justitie wil weten of de bank voldoende heeft gedaan om witwassen te voorkomen, heeft de bank donderdagochtend bekendgemaakt in een korte verklaring. Justitie bevestigt dat de FIOD onderzoek doet. Het aandeel zakte in het halfuur na opening van de beurs met 9 procent in.

Het onderzoek van het OM richt zich op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De bank wordt ervan verdacht „gedurende een langere periode” ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd gemeld te hebben, terwijl dat wel verplicht is. Ook heeft de bank mogelijk te weinig onderzoek gedaan naar haar cliënten en niet op tijd afscheid genomen van klanten die zich niet aan de wet hielden.

‘Volledige medewerking’

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van De Nederlandsche Bank, laat justitie weten. Waar de melding van DNB over ging, kan de centrale bank noch justitie in dit stadium toelichten. Ook details over onder meer de omvang van het onderzoek en de periode waarnaar gekeken wordt, worden nu niet naar buiten gebracht. Het onderzoek wordt gedaan door de FIOD en staat onder leiding van het functioneel parket en het landelijk parket van het OM.

ABN Amro zegt woensdag van het onderzoek op de hoogte te zijn gebracht en „zal volledig meewerken”. De bank is naar eigen zeggen „transparant geweest” over haar inspanningen om zich beter aan de antiwitwaswetgeving te houden.

ABN Amro is mede onder druk van DNB al langer bezig met scherper beleid tegen witwassen, onder meer bij de zakenbank. „We hebben altijd aangegeven dat die verbeterprogramma’s nodig zijn”, laat een woordvoerder weten. Daarvoor is in het tweede kwartaal van dit jaar 114 miljoen euro opzijgezet, bleek begin vorige maand. Eerder werden daar ook al tientallen miljoenen voor uitgetrokken.

Lees ook: DNB: banken moeten meer doen tegen witwassen

Hoewel ABN Amro erkent dat de aanscherping van het toezicht op het gedrag van klanten noodzakelijk was, durft de bank nog niet te zeggen of er in het verleden strafbare feiten zijn gepleegd. „Dat kunnen we niet inschatten. We doen ons best om het zo goed mogelijk te doen, maar het is aan de toezichthouders en het Openbaar Ministerie om mee te kijken of het goed genoeg is en of er fouten zijn gemaakt”, aldus een woordvoerder.

Betere naleving van de antiwitwaswetgeving heeft volgens ABN Amro „voor de hele sector topprioriteit”. DNB heeft bij meerdere banken Wwft-overtredingen vastgesteld, en voert nog altijd maandelijks overleg met het OM en de FIOD over dit onderwerp. Het is niet uitgesloten dat dit in de toekomst tot onderzoeken bij nog meer banken zou kunnen leiden, laat de centrale bank weten.

De Nederlandse staat nationaliseerde ABN Amro in 2008, en is nog altijd eigenaar van meer dan de helft van de aandelen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) liet donderdag weten dat het onderzoek hem „uiteraard” zorgen baart. Hij noemt het „goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek verleent”, en zegt zich over het verdere verloop van de zaak te laten informeren door ABN Amro en de NLFI, de stichting die namens de minister de aandelen beheert.

Wwft

De Wwft moet witwassen en terrorismefinanciering tegengaan en verplicht banken na te gaan met wie ze zaken doen. Als klanten „risicovolle transacties” doen, moet verplicht melding gemaakt worden bij de daarvoor aangewezen organisatie, de zogenoemde Financial Intelligence Unit. Dat is volgens justitie noodzakelijk om „allerlei vormen van ernstige criminaliteit” effectief te kunnen bestrijden.

Eerder deed het OM al onderzoek naar ING vanwege overtreding van dezelfde wet. Die bank schikte uiteindelijk voor 775 miljoen euro omdat zij onvoldoende had gedaan om te voorkomen dat ING-rekeningen jarenlang gebruikt konden worden om geld wit te wassen. Dat was de grootste schikking ooit in Nederland.