‘Medewerkers Witte Huis gevraagd telefoontje Zelensky te verwijderen’

Volgens de klokkenluider moesten medewerkers van het Witte Huis het transcript van het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky verwijderen uit het gebruikelijke systeem.

De directeur van de nationale veiligheidsdiensten Joseph Maguire in Washington.
De directeur van de nationale veiligheidsdiensten Joseph Maguire in Washington. Foto Brendan Smialowski/AFP

Medewerkers van het Witte Huis hebben actie ondernomen om te voorkomen dat de inhoud van het telefoontje tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky zou uitlekken. Dit is te lezen in de donderdag geopenbaarde klacht van de klokkenluider over het veelbesproken telefoongesprek tussen de twee staatshoofden.

Het gesprek leidde volgens de klokkenluider tot grote commotie in het Witte Huis. Advocaten zouden medewerkers hebben opgedragen het transcript te verwijderen van het computersysteem waar telefoongesprekken normaliter worden bewaard. De klokkenluider stelt dat dit voor hem een signaal was dat medewerkers de ernst van het gesprek beseften. Over de identiteit van de klokkenluider is niets bekend.

Lees ook: Democraten beginnen onderzoek naar afzetting van president Trump

In het gesprek van eind juli vroeg Trump de Oekraïense president Zelensky achtmaal of hij wilde onderzoeken of de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Volgens Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, heeft Trump zich hiermee schuldig gemaakt aan „verraad aan de ambtseed, verraad aan de nationale veiligheid en verraad aan de integriteit van onze verkiezingen”.

Giuliani belangrijke rol

De persoon die heeft gelekt, besloot naar eigen zeggen informatie over het telefoontje naar buiten te brengen vanwege zijn angst dat Trump zijn macht als president heeft misbruikt. Hij zou mogelijk voor eigen gewin om „buitenlandse inmenging” in de presidentsverkiezingen hebben gevraagd.

De klokkenluider schetst verder dat Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani een belangrijke rol heeft gespeeld in het contact tussen Trump en Oekraïne. Volgens de klokkenluider wisten medewerkers van het Witte Huis over zijn „centrale rol” en is Giuliani gevraagd de „schade voor de nationale veiligheid te beperken”.

De klokkenluider schrijft verder dat Trump vicepresident Mike Pence heeft gevraagd niet naar Oekraïne af te reizen voor de inauguratie van Zelensky in mei. In plaats daarvan ging minister van Energie Rick Perry, lager in rang, naar het Oost-Europese land. Trump zou zelf niet willen afspreken met Zelensky tot hij wist „hoe hij zich zou gedragen” als president.

Lees ook de transcriptie van het telefoongesprek: ‘U heeft niet 100 procent, maar 1.000 procent gelijk’

Veiligheidsdiensten: geloofwaardig

Joseph Maguire, de directeur van de nationale veiligheidsdiensten, heeft de inhoud van de beweringen van de klokkenluider nog niet gecontroleerd. Wel stelde hij donderdag dat de klacht „geloofwaardig” is en dat hij, toen hij de klacht onder ogen kreeg, meteen wist dat hij te maken had met een „serieuze kwestie”.

President Trump heeft op Twitter gereageerd op de aantijgingen. Hij schrijft dat de Democratische Partij, die deze week een afzettingsprocedure aankondigde, zijn Republikeinse Partij wil vernietigen. Volgens de president is er geen enkele reden om aan te nemen dat hij afgezet kan worden vanwege het telefoontje.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump THE DEMOCRATS ARE TRYING TO DESTROY THE REPUBLICAN PARTY AND ALL THAT IT STANDS FOR. STICK TOGETHER, PLAY THEIR GAME, AND FIGHT HARD REPUBLICANS. OUR COUNTRY IS AT STAKE!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump “Is their a case for impeachment? Absolutely not!” There is no high crimes or misdemeanors, no treason, no extortion, no treason.” RD Robert Ray, respected

Zoon Joe Biden

De affaire waar Zelensky volgens Trump in moet duiken, draait om Joe Biden en zijn zoon Hunter. Joe Biden zorgde in 2016 als vicepresident onder Barack Obama voor het aftreden van de van corruptie beschuldigde hoogste aanklager van Oekraïne, Viktor Sjokin. Zijn ontslag was een harde voorwaarde voor financiële steun van de Verenigde Staten aan het land.

De controverse zit hem erin dat Hunter Biden op dat moment in de raad van bestuur van een Oekraïens gasbedrijf zat dat onderzocht werd door Sjokin. President Trump denkt dat dit heeft meegespeeld in de keuze van Joe Biden om de aanklager de laan uit te sturen. Het onderzoek naar het gasbedrijf was echter al afgerond zonder aanklacht. Ook heeft voormalig openbaar aanklager van Oekraïne Joeri Loetsenko donderdag nogmaals benadrukt dat Hunter Biden geen enkele Oekraïense wet heeft overtreden.