In beeld

Jacques Chirac – burgemeester, premier, president

Na twee verloren presidentsverkiezingen werd Jacques Chirac in 1995 verkozen als president van Frankrijk. Eerder was hij tweemaal premier en burgemeester van Parijs. Tijdens zijn bijna dertigjarige politieke loopbaan schudde (en kuste) hij vele handen van andere wereldleiders, vierde hij sportoverwinningen mee en woonde hij herdenkingen bij. Donderdag overleed hij op 86-jarige leeftijd, in het bijzijn van zijn familie.
Jacques Chirac, hier op een ongedateerde archieffoto, werd in 1932 in Parijs geboren als bankierszoon. Hij studeerde aan Sciences Po in Parijs en de topambtenarenopleiding ENA, en bracht een jaar in de VS door.
Foto AFP
Chirac was achttien jaar lang burgemeester van Parijs. Op deze foto, genomen op 26 maart 1977 in zijn ambtswoning, is hij net aangetreden. Pas toen hij in 1995 president werd, trad hij af.
Foto/AFP
De Nederlander Joop Zoetemelk wint in 1980 de de 67ste editie van de Tour de France en wordt door burgemeester Chirac gefeliciteerd op de Champs-Élysées.
Foto AFP
Jacques Chirac (links), als burgemeester van Parijs en partijleider van de conservatieve en gaullistische RPR bij een diner op 25 maart 1981 naast Nicolas Sarkozy, hier nog als lid van de RPR verantwoordelijk voor het thema jeugd. Later zou hij Chirac opvolgen als president van Frankrijk.
Foto Georges Bendrihem/AFP
In december 1981 houdt Chirac als burgemeester een toespraak tijdens het Kerstfeest op het Parijse stadhuis. Enkele naaste medewerkers werden jaren later veroordeeld voor het schenden van de regels voor campagnefinanciering en fraude met fictieve banen op het stadhuis. Chirac zelf genoot destijds immuniteit omdat hij inmiddels president was.
Foto Joel Robine/AFP
Burgemeester Chirac op een gala in Parijs in november 1985, met zijn vrouw Bernadette (rechts). De twee trouwden in 1956 en kregen twee kinderen, onder wie Claude (links op de foto).
Foto Pierre Guillaud/AFP
Voor hij president werd was Chirac tweemaal premier van Frankrijk (1974-’76 en 1986-’88). In augustus 1986 is hij, gehuld in een traditionele hoofdtooi, op bezoek in Nouméa, de hoofdstad van het overzeese Franse gebied Nieuw-Caledonië.
Foto Remy Moyen/AFP
De socialistische Franse president François Mitterrand (links) en premier Chirac bij een ceremonie ter nagedachtenis aan het verzet van generaal Charles de Gaulle tegen de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog. Chirac was later de eerste naoorlogse president die de verantwoordelijkheid benoemde van de Franse staat voor het Vichy-regime dat collaboreerde met nazi-Duitsland.
Foto Philippe Bouchon/AFP
Bij een bezoek aan het Witte Huis in maart 1987 poseren Jacques en Bernadette Chirac met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan (rechts) en zijn vrouw Nancy Reagan.
Foto Ron Edmonds/AP
Twee keer verloor Chirac de presidentsverkiezingen van Mitterrand, maar in 1995 lukt het hem wel. In zijn campagne richtte hij zich tegen de tweedeling in de samenleving.
Foto Eric Feferberg/EPA
Amsterdam was op 16 en 17 juni 1997 gastheer van een Europese top waar het Verdrag van Amsterdam werd getekend, dat de weg vrij maakte voor het uitbreidingsproces van de EU. Op deze foto (v.l.n.r.): de Franse premier Lionel Jospin, premier Wim Kok (PvdA), Jacques Chirac, en minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo (D66).
Foto Paul Vreeker/ANP
Frankrijk wint in 1998 het WK voetbal. Tijdens het traditionele tuinfeest van het Elysée-paleis op de nationale feestdag 14 juli houden president Chirac, premier Jospin en coach Aimé Jacquet triomfantelijk de beker in de lucht.
Foto Gabriel Bouys/AFP
President Chirac en de Russische president Boris Jeltsin steken lachend hun hoofd uit de ramen van restaurant Chez Yvonne in Straatsburg.
Foto Yuri Kadobnov/EPA
Koningin Beatrix proost met Chirac tijdens een staatsbanket in Amsterdam in maart 2000. Twee jaar later werd Chirac herkozen als president.
Foto Capital Photos
Chirac toont zijn charmes, tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin (midden), in diens residentie in Sotsji in augustus 2004, en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder.
Foto Sergey Ponomarev-AP
De Britse koningin Elizabeth II (links) en haar echtgenoot prins Philip bezoeken het Elysée in april 2004 voor een staatsbanket.
Foto Patrick Kovarik/AFP
Wereldleiders kijken naar een luchtdefilé tijdens de herdenking van zestig jaar D-Day in het Noord-Franse Arromanches op 6 juni 2004. Chirac zit tussen koningin Elizabeth (links) en zijn vrouw Bernadette, daar weer naast het echtpaar Bush.
Foto Eric Gaillard/Reuters
In mei 2007, tijdens zijn laatste jaar als president, wordt Chirac in Berlijn verwelkomd door bondskanselier Angela Merkel. In 2005 leed hij een van de grootste nederlagen uit zijn carrière, toen de Franse bevolking tegen de Europese grondwet stemde.
Foto Michael Sohn/AP
Chirac, hier tijdens een ceremonie in de Jardin du Luxembourg in Parijs in mei 2006, overleed donderdag 26 september 2019, op 86-jarige leeftijd.
Foto Charles Platiau/Reuters