Italiaans hof: euthanasie toegestaan onder bepaalde voorwaarden

De regering van het katholieke Italië zal de huidige wetgeving die euthanasie strafbaar stelt, moeten aanpassen na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

De Italiaanse politicus en activist Marco Cappato, die twee jaar geleden de verlamde en blinde dj Fabiano Antoniani naar Zwitserland bracht om euthanasie te laten plegen, na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in Italië.
De Italiaanse politicus en activist Marco Cappato, die twee jaar geleden de verlamde en blinde dj Fabiano Antoniani naar Zwitserland bracht om euthanasie te laten plegen, na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in Italië. Foto Riccardo Antimiani/EPA

Euthanasie is onder bepaalde voorwaarden toegestaan in Italië. Dat heeft het Grondwettelijk Hof woensdag geoordeeld in een zaak over de euthanasie van een Italiaanse dj, melden Italiaanse kranten. De regering van het overwegend katholieke Italië zal de huidige wetgeving, die euthanasie strafbaar stelt, moeten aanpassen na de uitspraak.

Volgens het hof is hulp bij zelfdoding niet strafbaar als sprake is van fysiek en psychisch ondraaglijk lijden en onomkeerbaar letsel. Ook moet de patiënt in staat zijn om zelf vrije en bewuste beslissingen te kunnen nemen en moet een ethische commissie toestemming hebben gegeven voor euthanasie.

Auto-ongeluk

De aanleiding voor deze zaak was de euthanasie van Fabiano Antoniani, beter bekend als dj Fabo. Die raakte vijf jaar geleden na een auto-ongeluk volledig verlamd en blind. Marco Cappato, een politicus van de Radicale Partij, vertrok met Antoniani naar Zwitserland, waar artsen euthanasie bij hem uitvoerden. Op uitlokking van of hulp bij zelfmoord staat in Italië een celstraf op van vijf tot twaalf jaar. Cappato had zichzelf aangegeven bij de politie, omdat hij een proces wilde afdwingen in de hoop dat de wet die euthanasie strafbaar stelt aangepast zou worden.

Antoniani scheef een maand voor zijn dood nog aan president Sergio Mattarella dat hij dood wilde. „Het voelt alsof ik in een kooi gevangenzit. Ik kies ervoor om dood te gaan, zonder lijden.” Over zijn zaak zei het Italiaanse hof: „Wie in zijn toestand verkeert, heeft recht op hulp.” In een reactie op Facebook schrijft Cappato: „Vanaf vandaag zijn we allemaal vrijer, inclusief degenen die het niet eens zijn met euthanasie.”

‘Allemaal vrijer’

Matteo Salvini, de partijleider van de rechtse Lega Nord, keerde zich in een reactie tegen het toestaan van euthanasie is. „Het leven is heilig en ik zal nooit terugkomen op dit principe.” Ook paus Franciscus sprak zich vorige week nog uit over de zaak van Antoniani en waarschuwde voor het toestaan van euthanasie. „We kunnen en moeten de verleiding weerstaan om medicijnen te gebruiken om de wens van een zieke om te sterven te bevredigen”, aldus de leider van de katholieke kerk.

Correctie (26 september 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd Matteo Salvini minister van Binnenlandse Zaken genoemd. Dat was hij tot 5 september, toen na de val van het kabinet met zijn partij een nieuwe regering aantrad. Dat is hierboven aangepast.