Een groot deel van de Planpincieux-gletsjer aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigt naar beneden te storten. Uit voorzorg is deze week het gebied rondom de wintersportplaats Courmayeur afgezet en geëvacueerd.

Foto Flavio Lo Scalzo / Reuters

Gletsjers smelten in rap tempo

Op lange termijn stijgt de zeespiegel harder dan gedacht en is er meer kans op overstromingen, blijkt uit het woensdag uitgebrachte onderzoeksrapport van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties. Als gevolg van de opwarming van de aarde smelten gletsjers wereldwijd in rap tempo. In IJsland verdween dit jaar voor het eerst een gletsjer als gevolg van klimaatverandering en in de Zwitserse Alpen werd een begrafenis gehouden voor de Pizol-gletsjer'. De conclusie van het rapport is helder: overheden reageren te traag op klimaatverandering. Er is gecoördineerde, collectieve actie nodig om de schade aan ecosystemen en menselijke leefgebieden te beperken.

Een groot deel van de Planpincieux-gletsjer aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigt naar beneden te storten. Uit voorzorg is deze week het gebied rondom de wintersportplaats Courmayeur afgezet en geëvacueerd. Foto Ho/Courmayer Press Office/AFP

De Santa Ines-gletsjer in de Seno Ballena-fjord in het zuiden van Chili. Hier zijn de gevolgen zichtbaar van klimaatverandering op planten, dieren en andere organismen die in zoutwater of oceanen leven. Foto Martin Bernetti/AFP

Een groep wetenschappers van het Austrian Institute for Interdisciplinary Mountain Research steekt de Jamtalferner-gletsjer over in Oostenrijk. Foto Lisi Niesner/Reuters

De inmiddels verdwenen Pizol-gletsjer in de Zwitserse Alpen. Op 22 september werd er een ‘begrafenismars’ gehouden door klimaatactivisten om stil te staan bij het wegsmelten van de gletsjer. Foto Matthias Huss/AFP

Een groot stuk ijs breekt af van de Apusiajik-gletsjer op het eiland Sermersooq, aan de zuidoostkust van Groenland. Foto Jonathan Nackstrand/AFP

IJsblokken drijven op het water bij de Collins-gletsjer op King George Island, Antartica Foto Mathilde Bellenger/AFP

Waterdruppels vallen van de Wolverine-gletsjer in het Kenaigebergte op Alaska. Foto Joe Readle/Getty Images/AFP

Een boot drijft nabij het einde van de gletsjers in het Kenai-gebergte in Alaska. Foto Joe Readle/Getty Images/AFP

Sneeuwdepots moeten ervoor zorgen dat het gletsjerskigebied in de buurt van het Oostenrijkse dorp Sankt Leonhard im Pitztal de zomer overleeft. Foto Lisi Niesner/Reuters

De Pasterze-gletsjer is met een lengte van ruim acht kilometer de grootste gletsjer van Oostenrijk. Het ijsveld ligt aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Door de opwarming van de aarde is de gletsjer in de loop der jaren enkele kilometers in lengte afgenomen. Foto Lisi Niesner/Reuters

Een man is op weg naar de top van wat ooit de Okjökull-gletsjer was, in IJsland. Afgelopen augustus was dit de eerste IJslandse gletsjer die verdween als gevolg van opwarming van de aarde. Foto Felipe Dana/AP