Opinie

Gayfun

In 010

Ik ging naar een lezing als aftrap van de Rotterdam Pride Week. Kernpunt was dat de instituties van de rechtsstaat – politiek, politie en justitie – de afgelopen eeuw een ommezwaai hebben gemaakt in hun denken: van discriminatie naar gelijkberechtiging. Met het homohuwelijk als kers op de taart.

Spreekster was Simone da Silva, bedrijfsleidster van erfgoedlab Dig It Up, waar tot morgen een expositie is te zien over honderd jaar Gay Rotterdam. Ik was er van de zomer, en wat ik me ervan herinner is dat het homo-uitgaansleven in onze stad zo ontzettend is uitgedund. Geen Gay Palace meer, geen Bak, geen Cosmo of After Dark.

Maar een ander gevoel overheerste: waarom zien en horen we zo weinig over individuele discriminatie? Dat de instituties zijn bijgedraaid – behalve dan de katholieke kerk – is prachtig, maar dat zegt weinig over de intimidatie op straat. Er gaapt een enorme kloof tussen de opvattingen van de instituties en die van het losgeslagen individu. De Rotterdamse politie registreerde vorig jaar 56 incidenten op het gebied van homo-discriminatie. Dat kan van alles zijn: van uitgescholden en bespuugd worden tot in elkaar geramd. 56 incidenten, dat is er elke week één, en dan worden veel voorvallen niet eens gemeld, weet anti-discriminatiebureau Radar.

Gespreksstof genoeg voor Rotterdam Pride, zou je denken. Maar nee, het programma ging over feestjes, borrels, drag queens en yoga voor sekswerkers. Een acht dagen durende explosie van sektarische gayfun, passend in de pretparkisering van de stad. Om misverstanden te voorkomen: ik ben niet tegen plezier. In tegendeel. Wel tegen vervlakking, en lol als verstikkende deken over huiveringwekkende kwesties.

Waarom heeft Pride van straatgeweld geen overkoepeld thema gemaakt? Alles wat voor hetero’s vanzelfsprekend is – samen lunchen op een terras, je partner een zoen geven in de metro, hand in hand lopen over de Lijnbaan – is voor homo’s een dilemma. Mag ik? Durf ik? Word ik bedreigd?

Maandag nog meldde het AD dat een lesbienne die in Rotterdam samen met haar vrouw een hapje zat te eten een brandende sigarettenpeuk in haar nek kreeg uitgedrukt. Heb het eerst daar eens over, en begin vervolgens over yoga voor sekswerkers.