ECB

Lautenschläger voortijdig uit bestuur Europese Centrale Bank, Italië draagt Panetta voor

Sabine Lautenschläger vertrekt per 31 oktober als bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). De Duitse heeft dit aan scheidend ECB-preses Mario Draghi doorgegeven. Ze stapt ruim voor het einde van haar termijn op, een reden is niet gegeven. Lautenschläger zat sinds 2014 in het bestuur van de centrale bank. Ook was ze lid van toezichtsraad en vicevoorzitter van het Single Supervisory Mechanism, dat toezicht houdt op bijna 120 grote banken in de eurozone. Van Lautenschläger is bekend dat ze geen voorstander is van de hervatting van het opkoopprogramma van de ECB. Ze toonde zich eerder kritisch op het ruimhartige monetaire beleid van de ECB. Voor het ECB-bestuur heeft Italië Fabio Panetta, directeur van de Italiaanse centrale bank, naar voren heeft geschoven als vervanger van Benoît Cœuré. De termijn van de Fransman loopt eind dit jaar af. Panetta zou de enige kandidaat zijn. Met diens aanstelling krijgt Italië de zetel in het ECB-bestuur terug die het door het vertrek van Draghi per 1 november zou kwijtraken. Hij wordt opgevolgd door Christine Lagarde uit Frankrijk. (ANP)