De gloednieuwe iPhone 11 Pro als superdeluxe insectenhotel

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Fotobewerking NRC

Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar gemeen, een insectenhotel en de nieuwe iPhone 11 Pro. Maar bij mensen met trypofobie – de angst voor kleine gaatjes – roepen ze allebei gevoelens van angst en walging op. De gloednieuwe iPhone heeft drie ronde, zwarte camera’s, en Twitter-trypofoben vergeleken de telefoon huiverend met een wespennest.

Toevallig las ik, toen mij dit nieuws ter ore kwam, net De tuinjungle van de Britse hommelexpert Dave Goulson. ‘Verbeter de wereld, begin bij je tuin’ staat er in kapitalen op de voorkant, en de ondertitel luidt: ‘Tuinieren om de wereld te redden.’ Goulson, hoogleraar biologie aan de universiteit van Sussex, schrijft over het nut van bestuivers en de schadelijke impact van insecticide, en geeft en passant recepten voor moerbeimuffins en pompoen-aardperensoep. Ook de insectenhotels komen aan bod. „Vooral de rosse metselbij lijkt zich gemakkelijk te laten overhalen om door de mens gemaakte holtes te bezetten. Het enige wat ze nodig hebben is een horizontaal gat met een diameter van een millimeter of acht. (…) Het maakt ze meestal niet uit of het gat rond of vierkant is en of het in hout, glas of plastic zit.”

Opeens zag ik die iPhone 11 Pro weer voor me. Dát zou nou nog eens een mooie actie van Apple zijn: al die frontjes van al die onverkochte telefoons (want wie wil er een trypofobie-opwekkend exemplaar?) ombouwen tot superdeluxe insectenhotels, door achter elk gaatje een langwerpig buisje te monteren waarin metselbijen naar hartelust eitjes kunnen afzetten. Dan moet de diameter van de camera’s niet te breed worden – Goulson schrijft hoe hij eens een bijenhotel had met gaten van 12 millimeter doorsnede. „Bijen vlogen er met een grote boog omheen, want die willen graag een knus onderkomen; ze halen hun neus op voor een kantoortuinachtige inrichting.” Insecten hebben het omgekeerde van trypofobie: hoe kleiner, hoe beter.

Lees ook: Jongeren vastgeplakt aan hun smartphone? Die ouders zijn pas erg

Naast het insectenhotel is er de laatste jaren nóg een kunstmatig dierenverblijf in opkomst: het nepkoraalrif. Nu de natuurlijke riffen afsterven, proberen onderzoekers nieuwe vestigingsplaatsen voor koraal te ontwerpen. Gemaakt van beton, van pvc, van tot zinken gebrachte olieplatformen. Óf van menselijke as, las ik op de website Eternal Reefs: mensen kunnen hun crematie-as laten omvormen tot een grote bal met gaten, waarop koraal en zeeanemonen kunnen groeien en waarin vissen kunnen schuilen.

Dood doet leven, kortom. Al zou het de angst van elke trypofoob zijn: voor eeuwig veranderd in een object vol gaten.