‘Bijna tweeduizend arrestaties na demonstraties Egypte’

Autoriteiten in Egypte grijpen hard in na een aantal kleinschalige demonstraties van afgelopen weekend.

Demonstranten in Kaïro.
Demonstranten in Kaïro. Foto Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Egyptische autoriteiten grijpen hard in na een serie demonstraties tegen de regering van president Abdel Fattah al-Sisi. Het Egyptian Center for Economic and Social Rights meldt donderdag dat er inmiddels 1.915 mensen zijn opgepakt, onder wie 96 minderjarigen.

Demonstraties tegen de regering van president al-Sisi zijn zeldzaam. Demonstraties zijn verboden volgens het repressieve beleid van de autoritaire president. Toch gingen afgelopen vrijdag in Kairo zo’n honderd jongeren de straat op om te protesteren, maar de demonstranten werden snel verdreven door de politie. Ook in andere steden en op zaterdag gingen mensen de straat op. Al snel volgden berichten over honderden arrestaties.

Lees meer over de protesten van afgelopen weekend: Opeens durven Egyptenaren te tonen dat ze genoeg hebben van Sisi

De nieuwe protesten worden aangewakkerd door oproepen op sociale media. Het YouTube-kanaal van de in Spanje wonende Egyptenaar Mohamed Ali is razend populair. Ali, eigenaar van een bouwbedrijf, beschuldigt president Sisi van corruptie en het verkwanselen van publiek geld. Sisi noemde de aantijgingen in een televisietoespraak „leugens en laster”.

De beschuldigingen van Ali landen desalniettemin in vruchtbare aarde. De economie in Egypte presteert slecht en de inflatie is hoog. Een op de drie Egyptenaren leefde in 2018 in armoede. Waarnemers zoeken de verklaring in de uitdijende economische activiteiten van het Egyptische leger, dat bijvoorbeeld infrastructuur aanlegt en hotels en tankstations exploiteert. Omdat het leger belastingvoordelen geniet, worden private partijen de markt uit geprezen.