Amsterdamse basisschool moet sluiten vanwege lerarentekort

Basisschool de 16e Montessori in Amsterdam Zuidoost sluit per 1 januari 2020. Voor zover bekend is het de eerste school die moet sluiten vanwege het lerarentekort.

De leerlingen worden de komende weken onderverdeeld over andere scholen.
De leerlingen worden de komende weken onderverdeeld over andere scholen. Foto Koen Suyk/ANP

De Amsterdamse basisschool de 16e Montessori gaat dicht omdat er te weinig leerkrachten zijn. Dat bevestigt de school vrijdagochtend na berichtgeving hierover in Het Parool. Voor zover bekend is het de eerste school in Nederland die moet sluiten vanwege een lerarentekort.

De ouders van de 111 leerlingen van de basisschool in Amsterdam Zuidoost hebben donderdag op een informatiebijeenkomst te horen gekregen dat de school op 1 januari sluit. De leerlingen van groep 6, 7 en 8, waar het lerarentekort het grootst is, moeten na de herfstvakantie zelfs al afscheid nemen. De leerlingen worden de komende weken verdeeld over andere scholen van Stichting Sirius, de koepel waar de 16e Montessori onder valt.

„Het is een enorme klap voor de leerlingen”, vertelt Hubert de Waard, bestuurder van Stichting Sirius. „Je ziet dat de kinderen vandaag anders naar school toe komen. Met een bedrukt gevoel. Ze hebben heel wat te verwerken.” De Waard zegt dat de klassen zullen worden opgebroken. „Dat betekent dat in sommige gevallen ook vriendjes en vriendinnetjes niet meer bij elkaar in de klas komen.”

Directeur voor de klas

De basisschool heeft vijf vaste leerkrachten nodig, voor in totaal vijf groepen, maar heeft er maar twee. Het tekort werd de afgelopen tijd opgelost door leerkrachten van andere scholen en zzp’ers in te huren. Ook de interim-directeur stond vaak voor de klas. Zo ook toen NRC contact probeerde op te nemen met de school.

Lees ook: Het lerarentekort is een ‘nationale ramp’

De Waard zegt dat de school geen andere keuze had dan overgaan tot sluiting. „Er stond steeds vaker één docent voor twee groepen. Ook stonden er vaak beginnende docenten en zij-instromers voor de klas.” Volgens De Waard was er geen perspectief op verbetering. „We kunnen op deze manier geen goed onderwijs waarborgen. Wij zijn het ook aan de leerlingen verplicht om deze keuze te maken. Zij hebben recht op goed onderwijs.”

De bestuurder van de scholenkoepel hoopt dat de sluiting van de 16e Montessori „een signaal” is voor heel Nederland. Uit een peiling van koepelorganisatie PO-Raad bleek afgelopen zomer dat alle basisscholen in Nederland na de zomervakantie samen een tekort van 1.400 docenten verwachtten.

Ook op andere scholen binnen de scholenkoepel Sirius is de nood hoog. De koepel heeft veertien scholen en komt momenteel zeventien leerkrachten tekort. „Maar het probleem is eigenlijk nog veel groter”, vertelt De Waard. „In de praktijk hebben we allemaal andere keuzes gemaakt om de gaten te vullen. Zo staan er vaak onderwijsassistentes voor de klas en worden groepen verdeeld over andere klassen.”

Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie gaf de school in Amsterdam Zuidoost in juli een onvoldoende, het op één-na-slechtste oordeel, omdat de „onderwijskwaliteit onvoldoende is”. Uit het rapport van de inspectie blijkt onder meer dat „het zicht op de ontwikkeling van de leerlingen en het didactisch handelen van de leraren” tekortschoot. Het is onduidelijk hoe dit in verband staat met het tekort aan leerkrachten. Volgens de school is het oordeel van de inspectie niet de reden voor de sluiting. De Waard: „Dat is het lerarentekort. Toen al hadden we een groot tekort aan vakbekwame leraren.”

Het ministerie van Onderwijs noemt de situatie tegenover persbureau ANP „heel vervelend voor de leerlingen en hun ouders”. Het ministerie zegt niet precies te weten of het inspectierapport of het lerarentekort tot de sluiting heeft geleid.