Aboutaleb: Curaçao pakt internationale drugshandel slecht aan

Volgens de Rotterdamse burgemeester zijn de meeste drugsscanners in zowel de haven als op het vliegveld van Curaçao al jaren kapot en is dat een gevaar voor Nederland.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil informatie van de opsporingsdiensten met Curaçao uitwisselen.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil informatie van de opsporingsdiensten met Curaçao uitwisselen. Foto Bart Maat/ANP

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat Curaçao internationale drugshandel slecht aanpakt, zegt hij in een donderdag gepubliceerd interview met de NOS. Hij zegt dat de meeste drugsscanners in zowel de haven als op het vliegveld van Curaçao al jaren kapot zijn. Aboutaleb kwam tot die conclusie na een vijfdaags werkbezoek aan het Caribische eiland, dat hij woensdag afrondde.

De burgemeester wil de situatie „stevig op de agenda zetten” in Den Haag, omdat die volgens hem een gevaar voor Nederland is. „Dit is een klap in het gezicht van de internationale strijd tegen drugshandel”, aldus Aboutaleb.

Lees ook: Grapperhaus wil een speciale narcobrigade, helpt dat?

Samenwerking Rotterdam en Curaçao

De Curaçaose minister van Justitie, Quincy Girigorie, bevestigt tegenover de NOS dat hij met Aboutaleb heeft gesproken over de kwestie, maar zegt dat de bolletjesscanners op de luchthaven wel werken. Over andere scanners doet hij geen uitspraak, omdat die niet onder zijn verantwoordelijkheid zouden vallen.

Rotterdam en Curaçao werken al samen op het gebied van onderwijs, veiligheid en economische ontwikkeling. Aboutaleb wil nu ook informatie van opsporingsdiensten uitwisselen met het eiland, dat een onafhankelijk land is binnen het koninkrijk. Volgens de burgemeester is er een „kleine hardnekkige groep” Curaçaoënaars die „zeer gewelddadig is” en „grof wapengeweld” niet schuwt. „Ik wil – bij wijze van spreken – dat als het paspoort van een van hen hier op Curaçao door de scanner gaat, er op Schiphol een lampje gaat branden en omgekeerd.” In Rotterdam wonen 22.000 Curaçaoënaars.

De haven van Rotterdam is, samen met die van Antwerpen en een aantal Spaanse havens, een spil in de cocaïnesmokkel van Zuid-Amerika naar Europa. Volgens het OM werd in 2018 een recordhoeveelheid cocaïne onderschept in Rotterdam, bijna 19.000 kilo. Dat is ruim drie keer zoveel als in 2017. Het grootste deel van de drugs wordt doorgevoerd naar andere Europese landen.

Lees ook de column van Peter Plasman naar aanleiding van de moord op de advocaat Derk Wiersum: De glans van het vak is vermoord