Dit najaar dragen we wit, maar niet wit-wit

Mode Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Lemaire, collectie najaar 2019
Lemaire, collectie najaar 2019 Foto Gregoire Avenel

Wit is zo’n kleur – ja, ik weet dat het voor sommigen eigenlijk geen kleur is, maar laten we nu voor het gemak even aannemen dat het wel zo is – die niet altijd meteen opvalt. Het witte T-shirt, het witte overhemd, de witte sneaker, de witte kalbeltrui en de witte laarsjes die de laatste twee jaar zo razend populair zijn; het zijn zulke klassiekers dat je de kleur niet eens meer registreert. Maar als je in het grootste deel van de modeshows voor najaar 2019 opeens ook witte jurken, jassen, broeken en pakken ziet, valt nauwelijks meer te ontkennen dat wit een momentum heeft en, nou ja, zomaar een grote trend zou kunnen worden.

Wit voor het koude seizoen is niks nieuws. Ik kan me herinneren dat in de jaren tachtig eens in de zoveel tijd de komst van ‘wolwit’ of ‘winterwit’ werd aangekondigd. En toch, als je het een tijdje niet hebt gezien, doet het elke keer weer fris aan, omdat lichte kleuren in donkere maanden nog altijd niet vanzelfsprekend zijn, zeker niet als je er van top tot teen in gekleed gaat.

Winters wit is vaak anders dan zomers wit, neigt vaak naar grijs, beige of lichtgeel. Modeblog en Instagramaccount Man Repeller lanceerde vorig jaar de hashtag #stickofbutter, voor outfits in romig, gelig wit (of een combinatie van helder wit en gelig wit, zoals een witte jeans met een gebroken witte trui). Dat niet helemaal wit-wit wit is een stuk gemakkelijker in het gebruik dan helder wit. Het is net iets minder besmettelijk, staat wat zachter en vooral: het voorkomt dat op zich heel gezonde tanden opeens geel lijken.