Thomas Cook Nederland vraagt uitstel van betaling aan

Maandag ging het Britse moederbedrijf failliet. Woensdag keurde de rechtbank van Amsterdam de aanvraag voor uitstel van betaling van de Nederlandse dochter goed.

De aanvraag tot uitstel van betaling van Thomas Cook Nederland volgt op het faillissement van het moederbedrijf afgelopen maandag.
De aanvraag tot uitstel van betaling van Thomas Cook Nederland volgt op het faillissement van het moederbedrijf afgelopen maandag. Foto Robin Utrecht / ANP

De Nederlandse tak van Thomas Cook, waar ook Neckermann Reizen onder valt, heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd, meldt het bedrijf. De Amsterdamse rechtbank heeft daarmee ingestemd. Maandag ging het Britse moederbedrijf al failliet. Toen werd bekend dat een groot deel van de door Thomas Cook Nederland geplande reizen niet doorgingen.

Klanten kunnen hun geld terugkrijgen via Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De stichting stelde dinsdag een noodtelefoonnummer in voor gedupeerde reizigers. Het nummer is woensdagmiddag al meer dan vijfhonderd keer gebeld. Nederlanders die nu op vakantie zijn zullen naar verwachting geen problemen ondervinden met hun terugvlucht.

De komende dagen gaat een door de rechtbank aangestelde bewindvoerder in gesprek met het bedrijf en de medewerkers over de gevolgen. Er wordt gezocht naar een „toekomstperspectief voor het bedrijf en zijn medewerkers”.

Lees ook: Thomas Cook Nederland in nood: reizen omgeboekt of geld terug

Concurrentie online platforms

Thomas Cook raakte onder meer in financiële problemen vanwege concurrentie met online platforms. In totaal werken er 21.000 mensen voor het bedrijf, van wie 200 in Nederland. Jaarlijks verzorgt het bedrijf vakanties voor 400.000 Nederlanders. Thomas Cook werd opgericht in 1841 en is de oudste reisorganisatie ter wereld.

Het Britse moederbedrijf werd maandag failliet verklaard nadat gesprekken met mogelijke investeerders dit weekend waren stukgelopen. Eerder had de Britse overheid een verzoek om financiële steun afgewezen. De gevolgen van het faillissement voor de dochterbedrijven waren toen nog onduidelijk.

Woensdag kondigden ook de Duitse en Poolse dochters van Thomas Cook faillissement aan. Onder de Duitse tak vallen Thomas Cook, Neckermann Reisen, Air Marin, Öger Tours en Bucher Reisen, waarmee in totaal momenteel 140.000 reizigers op vakantie zijn. Een aanvraag voor een overbruggingskrediet bij de Duitse regering werd afgewezen. Luchtvaartmaatschappij Condor, waarin Thomas Cook Duitsland een minderheidsbelang had, kreeg eerder wel 380 miljoen euro aan steun toegewezen. Onder de Poolse tak valt Neckermann Polska, waarmee 3.600 reizigers op vakantie zijn.

Repatriëring Britse reizigers

De Britse overheid gaat proberen de kosten van de repatriëring van gestrande reizigers te verhalen. De Britse minister van Verkeer Grant Shapps zegt woensdag daarover in gesprek te zijn met onder meer creditcardmaatschappijen en reisverzekeraars waarmee boekingen bij Thomas Cook zijn gedaan.

De komende twee weken haalt de Britse regering circa 150.000 vakantiegangers terug uit achttien landen. Volgens minister Shapps is dit de „grootste repatriëring in vredestijd in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk”.

Correctie (25 september 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond de rechtbank van Amsterdam heeft ingestemd met het faillissement van de Nederlandse dochter. Dat klopt niet. De rechtbank heeft de aanvraag voor uitstel van betaling goedgekeurd. Hierboven is dat aangepast.