Technologie om minder technologie te gebruiken

Zijn de dumphone, de Myndr en de app-plant het antwoord op onze massale appverslaving?

Foto Lonneke van der Palen, MYNDR

‘Weapons of mass distraction’ worden ze inmiddels genoemd. Smartphones zijn zo verslavend dat bedrijven de laatste tijd allerlei gadgets en apps op de markt brengen om daar wat aan te doen. Technologie tegen technologie, inderdaad.

Zo is er sinds kort de Nederlandse Myndr: een experimentele ‘thermostaat’ voor je internetgebruik. Je maakt via de Myndr verbinding met internet waardoor die het wifi-signaal kan filteren.

Er zijn vijf standen: standje 5 zet alles open. Elk standje lager betekent minder vrijheid: bij 4 wordt porno geblokkeerd, op 3 kun je Netflixen maar niet Facebooken. Stand 2 is de studiestand met alleen productieve diensten als Wikipedia en e-mail. Stand 1 blokkeert bijna alles behalve bellen.

Het is een sympathiek idee maar er missen in de huidige versie wel wat mogelijkheden. De gebruiker kan geen eigen filters instellen, en op het mobiele 4G-signaal heeft hij geen invloed. Het bedrijf heeft wel plannen om die mogelijkheden toe te voegen. Een Myndr ophangen levert in de tussentijd in elk geval goede gesprekken op over schermgedrag – die kosten dan wel 189 euro.