Soedanese militie viert triomf aan de grens

Foto Ashraf Shazly / AFP

Leden van de Soedanese paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) vieren feest terwijl ze tientallen Afrikanen van verschillende nationaliteiten gevangen houden die illegaal buurland Libië probeerden binnen te komen.
De RSF is samen met de gevreesde geheime dienst NISS verantwoordelijk voor de bewaking van de 7.000 kilometer grens die Soedan deelt met buurlanden als Ethiopië, Eritrea en Libië. De RSF werd in 2017 geïntegreerd in het Soedanese leger en is verantwoordelijk voor de arrestaties van migranten en mensensmokkelaars. Janjaweed, de voorloper van de RSF, pleegde in opdracht van de Soedanese regering de genocide in Darfur. De RSF wordt verantwoordelijk gehouden voor het doden van zeker 87 vreedzame demonstranten begin juni in de hoofdstad Khartoum.