Megafusie tabaksfabrikanten Philip Morris en Altria van de baan

Philip Morris wil zich naar eigen zeggen concentreren op de productie van IQOS, een soort e-sigaret waarbij tabak wordt opgewarmd in plaats van verbrand.

Philip Morris wil zich naar eigen zeggen richten op sigarettenvervanger IQOS.
Philip Morris wil zich naar eigen zeggen richten op sigarettenvervanger IQOS. Foto Fabrice Coffrini/AFP

De fusie tussen tabaksreuzen Philip Morris en Altria is van de baan. Dat heeft Philip Morris woensdag bekendgemaakt. De tabaksfabrikant wil zich naar eigen zeggen concentreren op de productie van IQOS, een soort e-sigaret waarbij tabak wordt opgewarmd in plaats van verbrand.

Vorige maand maakten Altria en Philip Morris bekend in gesprek te zijn over een fusie. Zij hoopten samen beter om te kunnen gaan met de afnemende vraag naar sigaretten. Het fusiebedrijf zou een marktwaarde van ruim 200 miljard dollar hebben gehad.

Lees ook: De slag om de roker die niet kan of wil stoppen

Sterfgevallen

Altria en Philip Morris hebben beide een alternatief voor de klassieke sigaret. Philip Morris produceert IQOS; Altria heeft een aandeel van 35 procent in Juul, de meestverkochte e-sigaret in de Verenigde Staten. Juul en vergelijkbare e-sigaretten zijn de afgelopen weken echter in opspraak geraakt nadat zeker zeven jonge gebruikers zijn overleden door een longaandoening die veroorzaakt lijkt te zijn door e-sigarettengebruik.

Het nieuws heeft ertoe geleid dat verschillende overheden in de VS strengere regels opleggen aan de verkoop van e-sigaretten zoals Juul. Dat bedrijf heeft woensdag aangekondigd niet langer te adverteren voor de elektronische sigaret en zijn lobbywerk tegen het verbod dat de regering-Trump op elektronische rookwaar met smaakstoffen wil invoeren te staken. Topman en medeoprichter van Juul Kevin Burns treedt terug. Zijn plaats in het bestuur wordt ingenomen door een bestuurder van moederbedrijf Altria.

Nadat Philip Morris woensdag bekendmaakte niet in zee te zullen gaan met Altria, steeg de koers van het aandeel met 6,5 procent.