Madrid: een van de meest onderschatte Europese hoofdsteden

When in Vergeet de toeristische attracties, de beste tips voor een stedentrip komen van kenners. Wat is er te doen in Madrid? NRC-correspondent Koen Greven weet het.

Foto David Silverman/Getty Images

Van Madrid naar de hemel

Madrid is een van de meest onderschatte Europese hoofdsteden. Misschien omdat er geen wereldberoemde bezienswaardigheid is, zoals de Big Ben, de Eiffeltoren of de Sagrada Familia.

De wortels van een groot deel van de 3,1 miljoen inwoners liggen buiten Madrid, en die diversiteit typeert de stad. Madrid is opgebouwd uit verschillende wijken, alsof een reeks van authentieke dorpjes samen een metropool vormen. Wie eenmaal in Madrid woont, wil er nooit meer weg. Een gezegde is: ‘Van Madrid naar de hemel’.

Lavapiés

De meest eigenzinnige Madrileense wijk is Lavapiés. Deze buurt vormt het kloppend hart in het centrum van Madrid. Time Out noemde het in 2018 The Coolest Neighbourhood of the World. Het nadeel van zo’n titel is dat het daarna meestal snel gedaan is met de bijzondere ambiance. In Lavapiés valt dat mee; plannen voor stadsvernieuwing werden door de inwoners tegengehouden. Lavapiés was veertig jaar geleden nog een echte arbeidersbuurt, waar weinig buitenlanders woonden. Nu is Lavapiés een mengelmoes van kunstenaars en immigranten. Moderne galeries en exotische restaurants wisselen elkaar af. Maar ook de autochtone Spanjaard is gebleven. Die bezoekt de Bar Melo’s aan de Calle Ave Maria met haar Madrileense croquetas en zapatillas – reusachtige tosti’s. Breng ook een bezoek aan de Mercado de San Fernando, waar wijkbewoners zelf hun standjes hebben.

15.000 restaurants en bars

Madrid heeft met 15.000 restaurants en barretjes een hoge horeca-dichtheid. Eet Callos à la Madrileña – een pikant gekruide pensschotel – op Michelin-niveau bij La Tasquería van chefkok Javi Estévez. Wie niet van callos houdt, kan naar Mesón Txistu, waar ze verfijnder Baskisch eten serveren in jaren-zestigsferen. In Nagú, in de wijk Salamanca, eet je met de buurtbewoners vlees en vis van de barbecue.

Madrid van boven

Madrid heeft vele heerlijke terrassen. Bezoek vooral ook een van de vele áticos – dakterrassen. Vanaf Círculo de Bellas Artes zijn tal van hoogtepunten te zien, zoals het Cibeles plein, het Retiro park, de Calle de Alcalá, het Prado en de Gran Vía. Wie liever tussen de Madrilenen een drankje drinkt of tapas eet, gaat naar Casa de Granada, op een oud gebouw bij het centraal gelegen Tirsa de Molina.

Café Circulo

Foto Getty Images

Voetbalhoofdstad

Madrid mag zich met recht de voetbalhoofdstad van de wereld noemen. Twee Europese topclubs in één stad. Real Madrid is als succesvolste club op aarde de trots van het rijkste deel van de stad, terwijl de arbeidersklasse zich massaal achter Atlético Madrid schaart. De stadiontour in het Santiago Bernabéu van Real Madrid is na de wereldberoemde kunstmusea Prado en Reina Sofía de best bezochte attractie van de stad. Meer dan een miljoen bezoekers lopen er jaarlijks door de schatkamers met alle bekers en andere prijzen. Honderdduizenden bezoeken het nieuwe Wanda Metropolitano van Atlético. In Madrid is voetbal ook op lokaal niveau overal aanwezig. In Madrileense buitenwijken spelen ‘buurtclubs’ als Getafe en Leganés ook op het allerhoogste podium; la primera division. En in de linkse volkswijk Vallecas knokt het kleine Rayo Vallecano voor een terugkeer naar La Liga.

Santiago Bernabéu stadion

Foto Getty Images