Generalissimo

Franco’s lichaam gaat van ereplek naar begraafplaats

Het stoffelijk overschot van de Spaanse dictator Francisco Franco (1892-1975) wordt definitief opgegraven uit het staatsmausoleum de Vallei der Gevallenen en herbegraven op een minder controversiële plaats. Dat heeft het hooggerechtshof in Madrid dinsdag geoordeeld. In het staatsmausoleum ligt de Generalissimo naast de tienduizenden slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog die hij zelf in de jaren 30 begon. Het plan is nu Franco naast het graf van zijn vrouw te begraven op de El Pardo-begraafplaats ten noorden van Madrid. Het parlement bepaalde een jaar geleden dat zijn lichaam uit de tombe gehaald moet worden. Zijn nabestaanden tekenden bezwaar aan: en als hij toch weggehaald moet worden, dan moet zijn stoffelijk overschot worden bijgezet in het familiegraf in de Almudena-kathedraal, in het centrum van Madrid. Het hooggerechtshof wees dit verzoek af. (NRC)