Hoe een donkere garage een romantisch droomhuis werd

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: een voormalige garage waar nog steeds één auto staat.

Het huis van Marvin Pupping en Claudia Nipius in Amsterdam.
Het huis van Marvin Pupping en Claudia Nipius in Amsterdam. Foto David Galjaard

Vier deuren naast elkaar had de garage in de Schinkelbuurt in Amsterdam Zuid. Achter die deuren ligt nu het huis van Marvin Pupping, Claudia Nipius en hun zoon Noah. Toen ze het kochten was het al geen garage meer, maar het archief van een notaris. Marvin: „Eén klerk zat er, met een telefoon.” Er was geen daglicht en het was constant 23 graden. Stomverbaasd waren de makelaars dat zij er wilden gaan wónen.

Daglicht kwam er. Een ruime patio met hoge glazen harmonicadeuren verdeelt het leefgedeelte in een woonkamer en een keuken. Is van het archief weinig meer te bespeuren, de garage is niet helemaal verdwenen. Hier en daar zijn in de muren pilaren zichtbaar en delen van het oorspronkelijke beton. Marvin: „Om het simpel te houden. En het is mooi.” Claudia: „En we hebben niet voor niets gekozen voor een garage.”

Een klaslokaal had ook gekund, zeggen ze, of een brandweerkazerne. Maar een bestaand huis: nee. Marvin: „In mijn jeugd heb ik in een Vinex-wijk gewoond. Alles was nieuw. Dan ontbreekt de romantiek.” Die mocht hier dan ook niet verloren gaan bij de verbouwing. „Je gaat luisteren naar wat het gebouw vertelt, wat voor geschiedenis het heeft. Je kijkt: wat is er al en hoe kunnen we het gebruiken?” Vandaar het beton hier en daar. Een smeerput die ze aantroffen onder een plank werd een ondergrondse berging.

Wat er ook al was: een inpandige parkeervergunning aan de straatkant. Zo kon de jongensdroom van Marvin in vervulling gaan: zijn auto in de woonkamer. De film Ferris Bueller’s Day Off bracht hem ooit op het idee. In een soort vitrine, achter een glazen wand met vitrage, mag de zilvergrijze Porsche 911 shinen in het interieur.

Claudia: „Veel mensen zeggen: wow, mág dat van jou? Alsof ik dat in mijn eentje bepaal.” Lachend: „Het is een wisseldeal, ik heb een walk-in-closet gekregen.” Marvin: „Waarvan mensen dan weer niet aan mij vragen: mag dat van jou?”

Wat is niet volmaakt? Het is zoeken. Toch het licht, misschien. Ze zijn nog op zoek naar de ideale binnenverlichting voor in de donkere dagen.

Foto’s David Galjaard
Heeft u een ideale badkamer, kinderkamer, wc? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte