Baas accountantsorganisatie op non-actief om banden met Enron-fraudeur

Fraudecongres Directeur Harm Mannak de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants verzweeg een zakelijke relatie met een veroordeelde oud-bestuurder van Enron.

Mannak is niet open geweest over zijn zakelijke relatie met Andy Fastow, het brein achter een van de grootste boekhoudfraudes aller tijden.
Mannak is niet open geweest over zijn zakelijke relatie met Andy Fastow, het brein achter een van de grootste boekhoudfraudes aller tijden.

Het kon niet ongelukkiger treffen. Begint de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) met een drie maanden durend offensief om het imago van de beroepsgroep op te poetsen, rijdt de eigen directeur die campagne binnen drie weken in de wielen.

Woensdag is NBA-directeur Harm Mannak op non-actief gesteld door het bestuur van zijn accountantsorgansatie. Vanwege „berichten in de media” is de NBA een onderzoek begonnen naar de nevenfunctie van Mannak bij het Rotterdamse techbedrijf KeenCorp. Gedurende dat onderzoek staat hij op non-actief.

Mannak is niet open geweest over zijn zakelijke relatie met Andy Fastow, het brein achter een van de grootste boekhoudfraudes aller tijden. Fastow was de financieel topman van het Amerikaanse Enron, dat in 2001 ten onder ging nadat was gebleken dat dit energiebedrijf voor miljarden aan schuld en verliezen uit de boeken hield. De Amerikaan moest zes jaar de cel in en betaalde ruim 30 miljoen dollar boete.

Twee weken geleden was Fastow in Amsterdam hoofdspreker op een congres van de accountantsorganisatie over fraude. Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer schreef daar dinsdag een kritische column over in Het Financieele Dagblad. Niet alleen leverde hij kritiek op het uitnodigen van Fastow als spreker, hij onthulde ook een zakelijke relatie tussen NBA-directeur Mannak en de Enron-fraudeur.

Open kaart

Fastow verdient zijn brood deels als aandeelhouder en ‘uithangbord’ van KeenCorp, dat frauduleus gedrag van medewerkers opspoort. Mannak is er president-commissaris. De NBA-directeur had die zakelijke band met Fastow verzwegen. Woensdag erkende hij tegenover het FD dat hij op verschillende momenten heeft nagelaten daarover open kaart te spelen toen hij Fastow naar Nederland haalde voor een optreden op het NBA-congres.

Een woordvoerder van de NBA stelde woensdagochtend desgevraagd dat „achteraf gezien dingen beter hadden gekund”. De woordvoerder: „Het is de vraag of je verbonden moet zijn aan een organisatie die zo sterk gelieerd is aan Fastow.”

Woensdagmiddag maakte de NBA via een persbericht wereldkundig dat er een onderzoek naar het handelen van Mannak is ingesteld. Gedurende het onderzoek, dat naar verwachting enkele weken duurt, is Mannak op non-actief gesteld.

Volgens de NBA-woordvoerder staat de accountantsorganisatie wel achter de uitnodiging van Fastow als spreker op het fraudecongres. Diens lezing over de discrepantie tussen regels en praktijk is volgens de NBA juist uitermate geschikt voor financiële professionals.

Dit bericht is woensdag 25 september om 15:30 uur aangepast naar aanleiding van het aangekondigde onderzoek naar Mannak.

Lees ook: dit interview met Andy Fastow