Van Haga blijft blok aan het been van coalitie | Zo werft de tabakslobby Tweede Kamerleden

De Haagse Stemming Met Wybren van Haga, Klaas Knot en Paul Smeulders. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

De Haagse Stemming

De zorgpremie lijkt harder te gaan stijgen dan het kabinet verwachtte. Blijft Wybren van Haga blijft 76ste Kamerlid? En een inkijkje in hoe de tabakslobby Tweede Kamerleden werft.

76STE KAMERLID: Hij kreeg de integriteitscommissie van de VVD achter zich aan omdat hij het aan de stok had met huurders over onder meer onterechte huurverhogingen. Hij stapte met drank op achter het stuur. En nu is VVD-Kamerlid Wybren van Haga, blok aan het been van de coalitie, weer in opspraak. Hij verbouwde panden zonder de benodigde vergunning. Hij kreeg daarom een bouwstop opgelegd - de volgende keer riskeert hij een boete van 25.000 euro. Een buurtbewoner vertelt hoe Van Haga woest verhaal kwam halen in de buurt - hij wilde weten wie melding had gemaakt. "Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man." VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kondigt aan de zaak vandaag in de fractie te bespreken. De coalitie steunt op 76 zetels in de Tweede Kamer - een nipte meerderheid. Dat maakt het moeilijker Van Haga uit de fractie te zetten: wat als hij zijn zetel meeneemt?

ZORGPREMIE: Het is een vrij goede parameter om de zorgpremie voor volgend jaar in te schatten: de zorgpremie van DSW. Al jarenlang komt die verzekeraar een week na Prinsjesdag met de nieuwe zorgpremie voor volgend jaar. En dit jaar is er slecht nieuws voor het kabinet: de rekenpremie waarmee het ministerie van Volksgezondheid werkt, ging drie euro per maand omhoog. Maar DSW verhoogt de premie met zes euro, naar 118 euro per maand. Volgens DSW worden er meer dure geneesmiddelen gebruikt dan het kabinet verwacht. Bovendien verwacht DSW dat de lonen voor zorgpersoneel omhoog gaan. De reserves worden kleiner, waardoor die minder kunnen worden ingezet om de stijging van de premie te dempen.

NARCO-BRIGADE: De plannen van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) om de georganiseerde misdaad aan te pakken, kan voorlopig op weinig bijval rekenen. Gisteren keerden kenners zich in NRC al tegen een speciale drugseenheid bij de politie. Ook de geheime diensten zijn kritisch op de voorstellen van de minister. Grapperhaus wil de AIVD inschakelen om de informatiepositie binnen het criminele circuit te verbeteren. Maar de geheime dienst houdt zich niet bezig met criminaliteit en staat niet te trappelen om dat wel te gaan doen. Ze hebben slechte ervaringen - de BVD, voorloper van de AIVD, raakte verstrikt in een corruptieschandaal nadat een medewerker bij criminele groepen was geïnfiltreerd. Bovendien kan informatie die door de AIVD is verzameld, niet zomaar in een strafproces worden ingebracht.

KNOT WIL KORTEN: De rek is eruit, de pensioenen moeten worden gekort. Met die boodschap kwam DNB-president Klaas Knot gisteren naar de Tweede Kamer. Zijn analyse: een korting van de pensioenen is niet alleen in het nadeel van gepensioneerden, maar ook van jongere generaties - ook hun pensioen wordt naar beneden bijgesteld. Maar als de pensioenen niet gekort worden, gaat dat alleen ten koste van jongeren. "De wettelijke eisen in de Pensioenwet zijn de afgelopen jaren voortdurend opgerekt. De rek is er op een gegeven moment wel een beetje uit." De dreigende kortingen leggen vol de druk op het pensioenakkoord. FNV stelt dat de kortingen "dramatisch voor het draagvlak" zijn. Maar ze zijn ook in lijn met het akkoord: daarin is min of meer afgesproken dat de pensioenen meebewegen met de financiële markten.

LEDENSTOP: Thierry Baudet maakt zich zorgen over FVD’ers die de partij de rug toekeren. In een e-mail, gelezen door de website TPO, drukt hij het partijkader op het hart om toch vooral hun zorgen uit te spreken. Afgelopen weekend zegde kandidaat-Statenlid Sonny Spek zijn lidmaatschap op nadat journalist Chris Aalbers werd geïntimideerd - dat was de druppel voor Spek. Maar Baudet had nooit eerder klachten van hem gehoord. En ook Caroline Persenaire, Statenlid in Zuid-Holland, had nooit ergens over geklaagd tot ze begin september overstapte naar de partij van Henk Otten. Baudet is bang dat er nog meer ontevreden leden zijn, en wil vanaf nu de ergernissen vooraf horen. "Als jullie ergens mee zitten, als er iets knaagt, maak van je hart geen moordkuil. Kom langs, in de Tweede Kamer of in Amsterdam, spreek uit waar je mee zit."

QUOTE VAN DE DAG:

“Wat is er in het polderkapitalisme te repareren, Kamerleden? Steunt u de overname van Sandd door PostNL, zodat de concurrentie op de postmarkt verdwijnt en bedrijfsklanten met grote opdrachten hen niet meer tegen elkaar kunnen uitspelen – zodat de posttarieven stijgen? Of steunt u de ‘postmarkt’ en is het prima dat alles dubbel gebeurt en bezorgers met halflege tassen blijven lopen?”

NRC-columnist Menno Tamminga vraagt zich af: welke keuzes willen politici precies maken om het kapitalisme te repareren?