Nissan

Ex-topman Ghosn schikt in VS met beurswaakhond

Carlos Ghosn, de van fraude verdachte voormalige topman van Nissan, heeft geschikt met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Hij moet 1 miljoen dollar (910.000 euro) betalen en mag tien jaar lang geen beursgenoteerd bedrijf leiden. Dat heeft de SEC maandag gemeld. Volgens de beurstoezichthouder heeft Ghosn jarenlang tegenover beleggers verhuld dat hij in totaal 140 miljoen dollar aan compensatie en pensioenvoordelen ontving. Ghosn heeft de beschuldigingen van de SEC bevestigd noch ontkracht. In Japan loopt nog een strafrechtelijke procedure tegen Ghosn. De 65-jarige Fransman van Libanese afkomst zijn vier verschillende fraudegerelateerde misdrijven ten laste gelegd. Zo zou hij onder meer te weinig salaris hebben gerapporteerd aan de beurstoezichthouder van Japan. (NRC)