Negen kijktips voor het Nederlands Film Festival

Nederlands Film Festival 2019 Wat moet je zien op het Nederlands Film Festival dit jaar? Negen tips van de NRC-filmredactie.

Still uit ‘Niemand in de stad’ van Michiel van Erp.
Still uit ‘Niemand in de stad’ van Michiel van Erp.
 • Niemand in de stad

  Documentairemaker Michiel van Erp schoot met zijn eerste speelfilm in de roos. Niemand in de Stad, gebaseerd op een roman van Philip Huff, beschrijft de groeipijnen van drie leden van het Amsterdams Studenten Corps, die het einde van hun studententijd zien naderen. Economisch, direct en met vaart verteld. Voortreffelijk geacteerd. Met negen nominaties favoriet bij de Gouden Kalveren.

 • Bumperkleef

  De nieuwe, geestige film van regisseur Lodewijk Crijns gaat over een ruzie in het verkeer die volledig escaleert. Crijns tekende eerder voor Alleen maar nette mensen en Jezus is een Palestijn. Met Jeroen Spitzenberger, Anniek Pheifer en Willem de Wolf.

 • Kapsalon Romy

  De nieuwe speelfilm van Mischa Kamp, bekend van de kinder-klassieker Het Paard van Sinterklaas, naar een scenario en gelijknamig boek van Tamara Bos. Drie generaties zien zich geconfronteerd met de gevolgen van alzheimer. Met Beppie Melissen en de 11-jarige, debuterende Vita Heijmen.

 • Oogverblindend

  Als eerbetoon aan Rutger Hauer vertoont NFF deze bijzondere film uit 2009 waarin hij met zijn stem een hoofdrol speelt. Eenzame jonge vrouw in Amsterdam (Georgina Verbaan) krijgt bij toeval een man in Argentinië aan de telefoon (Hauer). In aanwezigheid van regisseur Cyrus Frisch.

 • De belofte van Pisa

  Een film van regisseur Norbert ter Hall, gebaseerd op het succesvolle boek van Mano Bouzamour. De vijftienjarige Samir wordt op het Muzieklyceum in Amsterdam-Zuid aangenomen. Van zijn tien jaar oudere broer Mo moet hij hoe dan ook zijn school afmaken, ook al is hij als enige leerling van Marokkaanse afkomst een vreemde eend in de bijt.

 • Puck & Hans – Made in Holland

  Portret van het succesvolle modeduo Puck Kroon en Hans Kemmink. Documentairemaker Peter Wingender volgde hen in de aanloop naar een grote overzichtstentoonstelling van hun werk in het Amsterdam Museum in de zomer van 2017.

 • Celibaat

  In het klooster leiden de Kruisheren van Sint Agatha een celibatair bestaan. Maar over hun seksuele onthouding wordt nauwelijks gesproken. Langzaam wordt dit gevoelige thema toch bespreekbaar in een observerende documentaire van Daan Jongbloed.

 • God Only Knows

  Gastprogrammeur Halina Reijn koos voor dit familiedrama van regisseur Mijke de Jong. „Als regisseur is Mijke de Jong in staat doorgewinterde acteurs allemaal nieuwe kanten op te sturen. Kleine film, goed geschreven, briljant geacteerd.”

 • Scared of Revolution

  Komiek en filmmaker Jandino Asporaat koos als gastcurator van NFF voor Scared of Revolution: „Mooi aan dit portret van Last Poets-dichter Umar Bin Hassan, is de manier waarop hij zijn moeilijke jeugd via poëzie een plek weet te geven.”