Koffieketen

Europees Hof: belastingdeal Nederland met Starbucks eerlijk

Nederland heeft geen ongeoorloofde staatssteun verleend aan Starbucks. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dinsdag bepaald. Het Hof gaat niet mee in een eerder oordeel van de Europese Commissie hierover. Volgens het Hof is de berekening die de Commissie heeft gemaakt om het belastingvoordeel aan te tonen niet overtuigend. De Nederlandse fiscus heeft in 2016 25,7 miljoen euro teruggevorderd bij Starbucks vanwege het oordeel van Commissie. Dit was ondanks de beroepsprocedure verplicht. Als geen beroep wordt aangetekend tegen het Gerecht, kan dit bedrag teruggegeven worden aan Starbucks. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) zegt in een eerste reactie blij te zijn dat er duidelijkheid is gekomen over de zaak. (NRC)