‘Kamerlid Van Haga verbouwde Haarlems pand zonder vergunning’

VVD

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (VVD) heeft begin dit jaar zonder vergunning een van zijn panden verbouwd. Dat bleek maandag uit onderzoek van SBS-programma Hart van Nederland. Het gaat om een verbouwing van het Haarlemse rijksmonument het Essenhofje. Bij de verbouwing moesten balken worden vervangen en voorzetwanden en een trap worden geplaatst. Een bewoner tipte de gemeente Haarlem dat voor de werkzaamheden geen vergunning was afgegeven, waarna de activiteiten begin april werden stilgelegd. Een woordvoerder van Van Haga wilde niet reageren. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zou de kwestie dinsdag in de fractie te bespreken. Van Haga kwam eerder negatief in het nieuws. In 2018 bleek dat hij de huurders van zijn Amsterdamse panden ondermaats behandelde. Er waren klachten over overtreding van huurregels in acht van zijn panden Een integriteitscommissie van de VVD concludeerde daarop dat Van Haga „niet ernstig verwijtbaar” had gehandeld. Ook werd Van Haga in juli met teveel alcohol op in de auto aangehouden. (NRC)