DSW verhoogt zorgpremie naar 118 euro per maand

DSW verhoogt de premie voor de basisverzekering met 6 euro vanwege de te verwachten stijging in prijzen van medicijnen en lonen in de zorg.

DSW maakt ieder jaar als eerste bekend hoe de premie voor de basisverzekering verandert.
DSW maakt ieder jaar als eerste bekend hoe de premie voor de basisverzekering verandert. Foto Remko de Waal/ANP

De zorgpremie van de basisverzekering van DSW neemt komend jaar met 6 euro toe en komt uit op 118 euro per maand (1.416 euro per jaar). Dat heeft de zorgverzekeraar dinsdag bekendgemaakt. DSW verwacht dat de premies van andere zorgverzekeraars minder sterk zullen toenemen. DSW publiceert ieder jaar als eerste zorgverzekeraar de premie voor het komende jaar. Voor 12 november volgen de andere verzekeraars.

Volgens DSW-directeur Aad de Groot zijn er twee redenen voor de stijging van de premie. Ten eerste verwacht de topman dat de zorgkosten komend jaar fors zullen toenemen. Hij voorziet onder meer dat de lonen in de zorg flink zullen stijgen en dat er meer gebruik gemaakt zal worden van dure geneesmiddelen.

Lees ook: Hoe de Maartenskliniek de uitgaven aan dure medicijnen verlaagde

Ook zal DSW in 2020 „minder uit de reserves halen”. Volgens De Groot heeft DSW het afgelopen jaar veel gebruikgemaakt van zijn reserves om premiestijgingen te beperken. Hij stelt dat andere zorgverzekeraars de afgelopen jaren minder uit hun buffers hebben gehaald, waardoor hij verwacht dat de stijging van de DSW-premie hoger uitvalt dan die van andere zorgverzekeraars.

Zorgtoeslag omhoog

De Groot begrijpt dat sommige Nederlanders zullen schrikken van de stijging. Hij benadrukt dat de zorgtoeslag aanzienlijk verhoogd is „voor mensen die aan het minimum zitten”.

Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet dat de zorgpremie voor de gemiddelde Nederlander volgend jaar uit zal komen op 118,50 euro, een stijging van zo’n drie euro. Ter compensatie is de zorgtoeslag verhoogd, met 67 euro voor alleenstaanden en 95 euro voor meerpersoonshuishoudens. Het eigen risico blijft gelijk op 385 euro.