Recensie

Recensie Film

‘Domino’: bepaald niet De Palma’s beste

Thriller Regisseur Brian De Palma blijkt niet in grote vorm te zijn in zijn nieuwe thriller ‘Domino’. Carice van Houten speelt een rechercheur die op een terrorist jaagt.

Rechercheurs Christian (Nikolaj Coster-Waldau) en Alex (Carice van Houten).
Rechercheurs Christian (Nikolaj Coster-Waldau) en Alex (Carice van Houten).

In verschillende landen ging Domino, de nieuwste film van grootmeester Brian De Palma, al op geruisloze wijze rechtstreeks naar dvd/blu-ray. Zo niet in Nederland. Dat zal te maken hebben met het meespelen van Carice van Houten. In de plot speelt een aanslag op het (fictieve) International Netherlands Film Festival in Amsterdam een rol. Die aanslag komt uit de koker van Salah Al Din, een IS’er die elf jaar gevangen zat in Guantánamo Bay en nu wraak neemt op westerse afvalligen. De Deense rechercheur Christian (Coster-Waldau) en zijn partner Alex (Van Houten) komen hem op het spoor.

Het is zeker niet een van De Palma’s beste films. Dat komt vooral door het slechte scenario. De handtekening van de meester is toch zichtbaar in een aantal sequenties die de spanning flink opvoeren. Vooral de aanslag op een volle arena waar een stierengevecht gehouden wordt, doet het bloed sneller stromen. Ook enkele andere stilistische finesses verraden de hand van De Palma, bekend van pakkende thrillers als Blow Out en Body Double. Maar over het geheel genomen is goed te begrijpen waarom de film in weinig landen een bioscooprelease krijgt.