Brieven

Brieven

Politie

Te veel evenementen

Niet alleen is er weinig blauw op straat in de steden, maar ook het platteland wordt stilaan politieloos, schrijft Tommy Wieringa in zijn column (Coke in het buitengebied, 21/9). Maar waar is de politie dan wel? Op kantoor, achter het bureau, druk bezig met formulieren en administratie, is dan vaak het antwoord. Mijn ervaring is dat je agenten in overvloed kunt tegenkomen op festivals, sportwedstrijden, kermissen en andere publieke evenementen. Zo waren er tientallen politieagenten op Prinsjesdag in Den Haag, goed zichtbaar in hun geel gestreepte uniformen. Zo worden er vele (over)uren gemaakt die niet elders kunnen worden ingezet. En zo verdwijnt het geel uit de straten van stad en platteland. Blijkbaar is er bij de politie meer aandacht voor de kortetermijnrisico’s van publieke evenementen dan voor de langetermijnrisico’s van verborgen criminaliteit.

Pensioenen

Verlaag lasten ouderen

Er wordt stampij gemaakt rond de dalende dekkingsgraad van ‘onze’ pensioenfondsen als gevolg van de zeer lage rentestand en de daaruit volgende lage rendementen van die fondsen. En dat leidt dan weer tot verlaging van pensioenuitkeringen (Geld sparen in een pensioenfonds, hoe slim is dat nog?, 21/9).

Dat lijkt mij zo gemakkelijk op te lossen. De staat kan op dit moment op de kapitaalmarkt voor een schijntje zijn financiering regelen. Ook zijn er vorstelijke overschotten op de begroting. Wat is dan niet gemakkelijker dan de koopkracht van de gepensioneerden op niveau te houden door de belastingen voor die groep ietwat te verlagen. Zo simpel is het toch? En door de lage rentestand blijft ’s lands regering tóch nog lachen bij het aantrekken van externe middelen!


via nrc.nl

Susan Sontag

Rieff schreef meer

In zijn recensie van de biografie van Susan Sontag (Beelden die de werkelijkheid draaglijker maken, 20/9) noemt Bas Heijne de studie over Freud van haar ex-man Philip Rieff diens enige boek van belang. Dat is pertinent onjuist. In de VS is de tegendraadse cultuursocioloog Rieff bekender om zijn tweede boek, The Triumph of the Therapeutic. Use of Faith after Freud uit 1966. Dat is een briljante en baanbrekende studie, inmiddels toe aan haar veertigste druk, over de effecten van de psychologisering van de westerse cultuur. Rieff levert daarmee een eigenzinnige duiding van de secularisatie. The Triumph geldt in de VS nog steeds als een sociologische klassieker. Heijne reproduceert met zijn uitspraak wel het lot van Rieffs werk. In de jaren zeventig en tachtig kritisch schrijven over het verval van gezag was academische zelfmoord. Na het immense succes van The Triumph brokkelde zijn status af tot een ‘writer’s writer’. Zijn werk verdient scherpzinnige lezers, zoals Heijne.

Correcties/aanvullingen

AOW

In Geld sparen in een pensioenfonds, hoe slim is dat nog? (21/09, p. E2) staat in een citaat dat de AOW inkomensafhankelijk was toen Willem Drees die invoerde. Daar moest staan: de voorloper van de AOW.

Camel

In Fiscus eist miljard van tabaksgigant (20/9, p. 1) stond dat tabaksfabrikant British American Tobacco onder meer het sigarettenmerk Camel produceert. Camel is echter van Japan Tobacco.

Bart Delissen

In het artikel Mooi, dit is helemaal niks (20/9, p. C18) was de naam van Bart Delissen foutief geschreven als Bas Delissen.

René Huiskamp

De auteur van de brief Geen activistisch middel (20/9) over nationale geschiedenis is René Huiskamp, niet Hulskamp.

Wim Crouwel

Op de voorpagina van NRC Handelsblad van 20/9 is de achternaam van letterontwerper Wim Crouwel fout gespeld. In zijn lettertype New Alphabet (1967) stond er Crovwel. Hieronder alsnog de correcte spelling.